FAKTOR TERMINÁL

Sanyi és Vali - leírás

SANYI ÉS VALI
 
Bemutató 2023. június
 
Sanyi és Valika áldozat. Hiszékenységüknek, hiányos ismereteiknek köszönhetően olyan élethelyzetbe kerültek, amiből nagyon nehéz visszakapaszkodni. Az ő történeteiken keresztül szeretnénk segíteni az állami gondoskodásban és zárt intézetekben élő fiataloknak, hogy elkerüljék a számukra felállított csapdákat, és ne váljanak emberkereskedők áldozatává.
 
Sanyi ereje teljében lévő fiatalember, a barátnője gyermeket vár, kell a pénz. Van ugyan szakmája, gipszkartonos, de nem fut a szekér, kapóra jön egy külföldi álláslehetőség. Néhány hónap egy németországi építkezésen, teljes ellátás, korrekt fizetés, nyelvtudás nem szükséges. Jelentkezik. Megérkezik Münchenbe, ahol már várják, a pályaudvarról furgonnal viszik tovább. Hosszan utaznak, fogalma sincs merre jár, de nem gyanakszik. Valóban építkezésre érkeznek. Ismeretlen helyre, mindentől távol, az iratait elkérik és nem is adják vissza. Napi 12-15 órát kell dolgoznia. A szállás egy hálózsák egy raktárépületben. Az étel száraz kenyér, penészes felvágott. Pénzt nem lát, telefonja lemerült, nem beszéli a nyelvet, segítséget kérni senkitől sem tud. Illegális vendégmunkások. Nincsenek jogai – gondolj. Meddig tart? Mennyi idő telt el? Fogalma sincs. A teljes bizonytalanság felőrli az idegeit. Hosszú idő és sok viszontagság után hazajut, hogy a nulláról kezdje újra. Se pénze, se önbecsülése, a barátnője sem várta meg. Nem maradt más csak a kisemmizettek és jogfosztottak szégyene, a tudat, hogy Európa közepén vele ez megtörténhetett. És hogy mikor milyen kitörési lehetőségei lettek volna? Mik az intő jelek, amikor gyanút kell fogni? Mire kell nemet mondani? Milyen óvintézkedéseket tud tenni, hogy ne kerülhessen ilyen helyzetbe? Ha bajba kerültek, honnan várhatnak segítséget? Milyen jogorvoslati lehetőségeik vannak? Erről szól ez a történet.
 
Vali lánya, Alexandra ki akart szakadni az otthoni környezetből, épp véget ért a párkapcsolata, nem volt munkája, a barátnőjével együtt jelentkezett németországi hoszteszmunkára. Nagyon jó lehetőségnek tűnt. Szexmentes, jó fizetés, nyelvtudás nem szükséges. Azt mondták neki, utána új életet tud majd kezdeni. Alexandra és a barátnője Gina együtt ment a Keletibe, onnan vitték őket ki busszal. A buszról még küldött egy fotót. És többet nem jelentkezett. Nem is lehetett elérni. Vali akkor ébredt rá, azt se tudja, hova ment pontosan a lánya, nem tud se címet, se céget. Az álláshirdető cég címéről visszajött az e-mail. Alexandra teljesen eltűnt. Másfél évvel később került elő a barátnője, Gina, tőle tudja, hogyan prostituálódtak, milyen körülmények között éltek. A német rendőrség hónapokkal később találta meg a bordélyt. Alexandra is hazakerült, csontsoványan. Nem volt önmaga. Elrablói rászoktatták a drogokra. Nem akart orvosi segítséget kérni, el akarta felejteni, ami vele történt. De a függősége erősebb volt. Vali mindent megpróbált, hogy visszakapja lányát, de nem tudta megmenteni. Évek óta nem tud róla semmit.
 
Előadók
Ménei Luca Alice, Schermann Márta, Varga Péter
 
Írta
Hárs Anna
 
Rendezte
Schermann Márta
 
Back to Top