FAKTOR TERMINÁL

Nagyon kék - leírás

Bemutató: 2022. június 9.
Kelenvölgyi Közösségi Ház
 
„Hol is kezdjem?
Hogy olyan okos vagy? Igen, az vagy.
S most épp meg akarod menteni a világot? Igen, meg akarod, tudom.
De ismered-e a körülötted létező világ titkait?
Például ismered-e a víz elemet, amely minden sejtedben jelen van? Igen, vágod rá a választ.
Megengedsz nekem mégis pár gondolatot a vízről? Csak gyorsan, hadarod, mert sosincs időd.
Akkor most kérlek, keress egy kényelmes helyet, ülj le, és figyelj. Mert hiszem, hogy tudok újat mondani neked a vízről.
Ígérem: rövid leszek, meg vicces is, és nem fogunk a végén könnyeket sem ejteni. Pedig az ember még azt is vízzel fejezi ki, ha bánatos, hisz a könnyünk: sós víz. Nem érdekes?”
 
A Nagyon kék színházi előadás Gévai Csilla nagy sikerű, Nagyon Kék Könyv című környezettudatos gondolkodást fejlesztő kötetére épülő produkció.
 
„A Nagyon Kék Könyv egy témát, a vizet járja körbe: annak állapotát, múltját, jelenét és jövőjét. A szerző vallja, hogy egyetlen ember sem vonhatja ki magát az egyéni felelősség alól, ami a vizek állapotát és jövőjét illeti. Talán e könyv és az ehhez kapcsolódó színházi előadás néhány fiatal olvasót elindít majd olyan pályák felé, mely foglalkozásokról eddig még sokan nem is hallottak. Ha ennek hatására páran kedvet kapnak ahhoz, hogy egyszer majd ők legyenek a jövő vízügyi szakemberei, tengerbiológusai, fürdőorvosai, hidromérnökei, akkor elértük célunkat, hisz a jövőben egyre több gondolkodó, kreatív elmére lesz szükség ezeken a szakterületeken is. Ez egy olyan vizes produkció, amire Greta Thunberg, és az óceántisztító Boyan Slat is csettinthet egyet.”
/Gévai Csilla/
 
A könyvben - s így a születendő előadásban is - szó esik a világ vizeinek történetéről, összetételéről és állapotáról. Van benne egy kis kémia, biológia, földrajz és fizika is, amelyek mentén egyszerre mesélünk, tanítunk és szórakoztatunk. A produkció környezettudatosságra nevel, felhívja a figyelmet a vizek védelmének fontosságára, de ami talán még fontosabb: kedvet csinál az ifjú nézőknek, hogy ők is tegyenek valami kézzelfoghatót a környezetükért.
 
Előadja: Gévai Csilla
Rendezte: Schermann Márta
 

Back to Top