FAKTOR TERMINÁL

Drága kincsem - leírás

A Drága Kincsem a ferencvárosi Önkormányzat ‘Public Art’ programsorozat részeként kerül bemutatásra. A Faktor Terminált Kiss Gabriella képzőművész kérte fel a projektben való közös munkára. Az eseménysorozat a társadalmi nyilvánosság tereihez és azok kérdéseihez kötődő, a ferencvárosi kisközösséget – vagy a társadalom egészét – érintő kérdésekkel foglalkozik. A ‘Public Art’ művek célja az, hogy a kortárs művészet eszközeinek segítségével közérdeklődésre igényt formáló kérdéseket vessen fel, és a nem művészet-orientált közönségréteget a művek által teremtett szituációk révén gondolkodtassa el.

Kiss Gabriella a társállatok, ezen belül a kutya családon belüli szerepét kutatta munkája során.
Olyan kérdésekre keressük a választ, mint például:
‘Mit jelent a kerületben élő emberek számára a kutya?’
‘Miért jelent sokak számára valódi társat egy kutya?’
'Miért is jelenthet számunkra oly sokat a befogadott kutya, mint akár egy gyermek?’

A mai családok szerkezetét a színes változékonyság jellemzi. A tradicionális családi szerkezet – apa, anya, gyerekek – mellett sok ember elvált, vagy tudatosan választja a szingli életformát, esetleg saját döntés vagy külső körülmények miatt gyermektelen marad. Az eltérő életformákhoz nagyon gyakran csatlakozik be az emberek életébe a kutya, aki családtaggá válik.

A helyi szervezetek és magánemberekkel közösen megtalált, majd megformált anyagot egy művészeti installációban jelenítjük meg, mely 2021. május 11-24-e között, két hétig lesz megtekinthető a ferencvárosi Markusovszky téren, a gyerekjátszótér és kutyafuttató közötti, és az e melletti zöld területen.

A bevont kerületi lakosok interjúira épülő hangzóanyagot hangtervező segítségével 14 ablakon, egy QR kód-folyosón keresztül jelenítjük meg, mely elvezet a multimédiás installáció következő állomásához a kutya-ember fordítógéphez.

A projekt célja, hogy elgondolkodtassa az installáció nézőit-hallgatóit, mennyi minden befolyásolhatja azt, hogy valaki a kutyáját tekinti családtagnak - esetleg szinte akár gyermekének -, és ez a kapcsolat milyen sokszínű és sokféle is lehet.

Koncepció és vizuál
Kiss Gabriella

Szakértő programozó
Dévai Nándor

Közösségi-művészeti szakember
Schermann Márta

Hangtervezés
Sereglei András

Dramaturg
Törley-Havas Sára

2021.
Back to Top