FAKTOR TERMINÁL

Oxitocin - leírás

2009.

„Én sem, és senki körülöttem nem fejezte még be a születését. Az a nap, amikor a születés leáll, az a depresszió maga. Folyamatosan készen kell állni az újjászületésre, hiszen, születő félben lévő emberek vagyunk. Aki érzi magában az állandó születést, az érzi, hogy van lelke, érzi hogy él, érzi hogy ember, és az aki nem érzi az deprimált, búskomor és így tovább. Élni azt jelenti, hogy biztosítjuk állandó születésünket.”
(J-M. Delassus)

Schermann Márta színházi alkotó, munkái különféle szociális és társadalmi problémák performatív alapokon, erőteljes vizuális eszközökkel történő megmutatására épülnek. A tavaszi akcióban, a Dandár Fürdőben Oxitocin címmel hozza létre előadását, melyben kerületi kismamákkal, egészségügyi dolgozókkal, kisgyerekekkel, helyi dolgozókkal, etc. dolgozik együtt a születés-újjászületés témakörében.

Az anyai oxitocin készíti fel a magzati agyat a születésre, valamint ez a hormon okozza a szülés alatti méhösszehúzódásokat is. Ennek jegyében a nézők a fürdő medencéjében ülve vesznek részt az akcióban, mintegy megszületésre váró emberkezdeményekként. Az Oxitocinban meghívott előadók a születésen keresztül, a folyamatos újjászületés szükségszerűségét járják körül.

Az előadók megszólalásainak performatív jellegét a projekt során felkutatott kismamák, kisgyerekek, és a születéssel kapcsolatba hozható civil személyek jelenléte, és az általuk végrehajtott akciók adják. A projekt célja, hogy a születést ne pontszerűen, lezárt és meghaladott eseményként fogják fel a résztvevő nézők. Mindaddig, amíg agy működésre képes, az emberi szervezet születésben van, mely folyamatnak a világrajövetel nem kezdete, és nem is végpontja.

Back to Top