FAKTOR TERMINÁL

Kezek - leírás

BÁLNA-BUBORÉK TRAFÓ
Évadnyitó Színházi Fesztivál
2010. szeptember

A „bálnában” táncosok ülnek a földön. Táncukkal kb. 3 percenként váltják egymást.
A bálna ajtajában, kint egy nagy szerencsekerék, melyen a különböző (táncosok által képviselt) tánctechnikák vannak feltüntetve (pl. kontakt, graham, jazz stb). A néző megforgatja a kereket, amely technikánál megáll a kerék, annak a képviselője ropja. Kb. 3 perc után újabb forgatás kint, bent váltás.

Kint egy ember videokamerával felszerelkezve bóklászik a tömegben, melynek képe élőben látható a bálnában lévő vásznon, vagy tévén (mivel a bálna átlátszó, ekképp a bálnát körülálló nézők is láthatják a benti képet). A kamerás ember kér kint a tömegben nézőt, hogy mutasson egy markánsabb mozdulatot-gesztust. A táncos a kapott mozdulatot is beépíti táncába.
Bent is egy hangfal, kint is egy hangfal. Ugyanaz a zene megy az egész akció alatt, melyet a táncosok is hallanak és kint a nézők is.

A táncosok fehérben vannak. Alatta valami nagyon erős színű másik réteg van. Az a táncos, aki épp felpattan táncolni, ledobja fehér trikóját, vagy ruháját.
Az akció során folyamatosan héliummal felfújt fehér gumikesztyűket eregetnek be a térbe (apró kis cetlik vannak benne, a nézők üzeneteivel a Trafónak). Ezek a kezek fent lebegnek a térben. Így a nagy bálnabuborékban a sok érkező kesztyűbuboréktól, folyamatosan szűkül, és tovább fehéredik a tér, telítődik a bálna hasa. Szerencsés esetben ezek a lebegő kezek az akció végére gyakorlatilag kiszorítják a táncosokat a térből.

Back to Top