FAKTOR TERMINÁL

Ezentúl lesz banán! - leírás

 

Különleges videós produkció a rendszerváltásról

A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján

Tavaly jelent meg a Tilos az Á Könyveknél az Ezentúl lesz banán! című novellaantológia 1989-re és a rendszerváltásra emlékezve. Idén pedig Schermann Márta rendezésében jött létre az a kevert műfajú Faktor Terminál produkció, amely a kötet novelláira épül. 
 
A produkcióban neves színművészek adják elő a kötet novelláit, és szakértőként, szemtanúként megszólal Bánki György, Bányai Zsolt, Bella Árpád, Berkes Gábor, Bozóki András, F. Várkonyi Zsuzsa, Kőszeg Ferenc, Mink András, Nahalka István, Papp Gábor Zsigmond, Pesty László, Rab Árpád, Sőth Sándor, Szabó T. Anna, Vásárhelyi Mária.
 
2019-ben és 2020-ban számos olyan esemény harminc éves évfordulóját ünnepeljük, amelyek a rendszerváltáshoz, a demokrácia megteremtéséhez kötődnek. 
A mai napon emlékezünk arra, hogy 1989. június 16-án történt meg Nagy Imre és társai újratemetése, mely a rendszerváltás egyik kiemelkedő hatású szimbolikus eseménye volt. Emellett 1991. június 16-án fejeződött be a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról. Idén ünnepeljük azt is, hogy harminc éve került sor az első szabad parlamenti választásokra, majd alakult meg az első szabad országgyűlés Magyarországon.
 
Az 1989-1990-es események azonban nem csak politikai, gazdasági átalakulások voltak - legalább olyan fontosak azok változások, amelyeket mindennapi életünkben tapasztalhattunk meg. Ez a különleges produkció ezeket szeretné megragadni és megmutatni a mai fiataloknak az Ezentúl lesz banán című kötettel és az az alapján készült Faktor Terminál produkcióval.
 

Alkotóktól

“Az Ezentúl lesz banán! című színházi előadásunkat 2020. május 16-án terveztük bemutatni a Pagony kiadó budai könyvesboltjának pincerendszerében. A vírus okozta korlátozások miatt erre végül nem kerülhetett sor a tervezett formában.  
Az újratervezett produkció egy olyan hibrid műalkotás lett, mely az internetes alkalmazások és a közösségi médiumok nyújtotta lehetőségeket kreatívan használva a színház, a film, és az oktatófilm határán egyensúlyozva művészi és ismeretterjesztő célokat egyaránt szem előtt tartva beszél a rendszerváltásról elsősorban, de nem kizárólag a tizenéves korosztályt célozva.
A produkcióban elsősorban népszerű színészek mondják el az antológia novelláit, melyeknek hősei olyan fiatalok, akik gyerekfejjel élték meg a 1989-es eseményeket. Minden novella előtt egy, a novella témájában személyesen érintett vagy annak hiteles szakértőjének tekintett személy foglalja össze néhány percben az általa legfontosabbnak tartott vonatkozó gondolatokat. A gyűjteményes kötetben 15 novella van, ez 15 vizualitásában, stílusában és tartalmában is különböző, többféle médiafelületen megjelenő színházi elemeket is tartalmazó kisfilmet jelent a hozzájuk tartozó 15 előhanggal. 
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a 15-29 éves korcsoportra a kirívóan alacsony politikai érdeklődés a jellemző. Most mindenki otthon van. Kijárási korlátozás van érvényben, sok helyen a határok is zárva vannak. Bezárkóztunk, mint az államszocializmus idején. Most talán jobban oda tudunk figyelni egymásra, és meghalljuk, amit a másik mondani akar. Még akkor is, ha olyan „uncsi” dolgokról van szó, mint történelem és a politika. Vagy talán csak más hívószavak kellenek: közösségi élmény, változás, eufória és remény. Mi ugyanis erről akarunk beszélni. ”
 
Szereplők: Bezerédi Zoltán, Fehér Balázs Benő, Berkes Bence, Hárs Anna, Lázár Kati, Molnár Csaba, Mórocz Adrienn, Nemes Takách Kata, Ónodi Eszter, Ötvös András, Piti Emőke, Rubóczki Márkó, Schermann Márta, Schmidt Sára, Kovács S. József, Török-Illyés Orsolya, Walters Lili, Waskovits Andrea, Záhonyi Enikő
 
További szerepekben:
Balla Boglárka, Balla István, Balla Péter, Barabás Kincső, Hárs János, Hegedűs Emma, Kovács Lujza, Kovács Vince, Lackfi János, Nényei Balázs, Nényei Mária, Péchy Áron, Szabó-Schermann Frida, Szabó-Schermann Vilma, Takács Dóra, Vasi Marcell
 
Szakértőként, szemtanúként megszólal:
Bánki György, Bányai Zsolt, Bella Árpád, Berkes Gábor, Bozóki András, F. Várkonyi Zsuzsa, Kőszeg Ferenc, Mink András, Nahalka István, Papp Gábor Zsigmond, Pesty László, Rab Árpád, Sőth Sándor, Szabó T. Anna, Vásárhelyi Mária
 
Dramaturg: Hárs Anna
Vizuál: Fancsikai Péter
Asszisztens: Záhonyi Enikő, Sáfrány Eszter
Rendező: Schermann Márta
Támogatók: SUMMA ARTIUM, NKA
A kötet szerzői:
Bendl Vera, Gerőcs Péter, Gévai Csilla, Győri Hanna, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Laboda Kornél, Lackfi János, Magyari Péter, Mán-Várhegyi Réka, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Szabó Borbála, Vörös István.
Back to Top