FAKTOR TERMINÁL

A kicsiért nagyon - leírás

A Faktor Terminál Egyesület 2024 óta futó projektje, egy interaktív állampolgári tudatosságot erősítő, a szakértői dráma színházi nevelési módszertan eszköztárán alapuló projekt.

A projekt célja a jogállamiság modellezése és tréningezése konkrét demokratikus és emberi jogok jelentéseinek, korlátozásának, sérülésének és érvényesítésének a vizsgálatával, nagy hangsúlyt fektetve a közérthetőségre és arra, hogy ezeket az elsőre talán idegennek, megfoghatatlannak hangzó témákat a célcsoporthoz is közelebb hozzuk, s rájöjjenek, ezek hogyan érintik őket is.
Törekvésünk, hogy a közös gondolkodás során a résztvevő fiatalok mélyebben megértsék és próbára tegyék saját értékrendjüket, a jogállamisággal kapcsolatos tudásanyagukat, valamint szembesüljenek az ezzel kapcsolatos, őket is közvetlenül érintő problémákkal, s kivezető utakat keressünk rá.
A projekt célközönsége kiszolgáltatott, marginalizált csoportok: gyerekek és fiatalok, különös figyelemmel gyermekvédelmi intézményekre (gyermekotthonok, speciális gyermekotthonok, utógondozói otthonok, javítóintézetek) és tanodákra. Hisszük, hogy a kiszolgáltatott, marginalizált csoportoknak is lehet beleszólása a közügyekbe és hogy a jogállamiság valós érvényesülése érdekében kollektív felelősségünk megszólítani őket és teret adni az ő hangjuknak.

A projekt zárásaként az egész éves sorozatról tudásmegosztó mini konferenciát tartunk a szakma, a sajtó és általában az érdeklődők számára. Tesszük ezt annak érdekében, hogy népszerűsítsük ezt a jól működő módszertant, és hasonló foglalkozások tervezésére és lebonyolítására ösztönözzünk másokat is.

Munkatársak:
Ménesi Luca Alice
Schermann Márta
Sereglei András

Words of Europe - leírás

Words of Europe nemzetközi projekt keretei között azt térképezzük fel, ma mit jelent fiataloknak Európa és az Európai Unió.
Az esemény az Európai Unió támogatásával valósult meg.
 
 
 
 
 
 
 
 

Sanyi és Vali - leírás

SANYI ÉS VALI
 
Bemutató 2023. június
 
Sanyi és Valika áldozat. Hiszékenységüknek, hiányos ismereteiknek köszönhetően olyan élethelyzetbe kerültek, amiből nagyon nehéz visszakapaszkodni. Az ő történeteiken keresztül szeretnénk segíteni az állami gondoskodásban és zárt intézetekben élő fiataloknak, hogy elkerüljék a számukra felállított csapdákat, és ne váljanak emberkereskedők áldozatává.
 
Sanyi ereje teljében lévő fiatalember, a barátnője gyermeket vár, kell a pénz. Van ugyan szakmája, gipszkartonos, de nem fut a szekér, kapóra jön egy külföldi álláslehetőség. Néhány hónap egy németországi építkezésen, teljes ellátás, korrekt fizetés, nyelvtudás nem szükséges. Jelentkezik. Megérkezik Münchenbe, ahol már várják, a pályaudvarról furgonnal viszik tovább. Hosszan utaznak, fogalma sincs merre jár, de nem gyanakszik. Valóban építkezésre érkeznek. Ismeretlen helyre, mindentől távol, az iratait elkérik és nem is adják vissza. Napi 12-15 órát kell dolgoznia. A szállás egy hálózsák egy raktárépületben. Az étel száraz kenyér, penészes felvágott. Pénzt nem lát, telefonja lemerült, nem beszéli a nyelvet, segítséget kérni senkitől sem tud. Illegális vendégmunkások. Nincsenek jogai – gondolj. Meddig tart? Mennyi idő telt el? Fogalma sincs. A teljes bizonytalanság felőrli az idegeit. Hosszú idő és sok viszontagság után hazajut, hogy a nulláról kezdje újra. Se pénze, se önbecsülése, a barátnője sem várta meg. Nem maradt más csak a kisemmizettek és jogfosztottak szégyene, a tudat, hogy Európa közepén vele ez megtörténhetett. És hogy mikor milyen kitörési lehetőségei lettek volna? Mik az intő jelek, amikor gyanút kell fogni? Mire kell nemet mondani? Milyen óvintézkedéseket tud tenni, hogy ne kerülhessen ilyen helyzetbe? Ha bajba kerültek, honnan várhatnak segítséget? Milyen jogorvoslati lehetőségeik vannak? Erről szól ez a történet.
 
Vali lánya, Alexandra ki akart szakadni az otthoni környezetből, épp véget ért a párkapcsolata, nem volt munkája, a barátnőjével együtt jelentkezett németországi hoszteszmunkára. Nagyon jó lehetőségnek tűnt. Szexmentes, jó fizetés, nyelvtudás nem szükséges. Azt mondták neki, utána új életet tud majd kezdeni. Alexandra és a barátnője Gina együtt ment a Keletibe, onnan vitték őket ki busszal. A buszról még küldött egy fotót. És többet nem jelentkezett. Nem is lehetett elérni. Vali akkor ébredt rá, azt se tudja, hova ment pontosan a lánya, nem tud se címet, se céget. Az álláshirdető cég címéről visszajött az e-mail. Alexandra teljesen eltűnt. Másfél évvel később került elő a barátnője, Gina, tőle tudja, hogyan prostituálódtak, milyen körülmények között éltek. A német rendőrség hónapokkal később találta meg a bordélyt. Alexandra is hazakerült, csontsoványan. Nem volt önmaga. Elrablói rászoktatták a drogokra. Nem akart orvosi segítséget kérni, el akarta felejteni, ami vele történt. De a függősége erősebb volt. Vali mindent megpróbált, hogy visszakapja lányát, de nem tudta megmenteni. Évek óta nem tud róla semmit.
 
Előadók
Ménei Luca Alice, Schermann Márta, Varga Péter
 
Írta
Hárs Anna
 
Rendezte
Schermann Márta
 

100 hangos mese Újpest - leírás

ÚJPEST - 100 hangos mese
 
Témafelvetés, fókusz
 
A 4. kerület számos olyan emléket őriz, melyek gazdasági, történelmi, művészeti, tudományos és politikai jelentőségéről tanúskodnak. Üzletemberek, művészek, sportolók, tudósok, politikusok, meghatározó famíliák sokasága született és munkálkodott itt. Gróf Károlyi Istvánt vagy az Újpest FC-t senkinek nem kell bemutatni az országban, a városrészre gondolva sokaknak jut eszébe az 56-os forradalmárok Könyves Kálmán Gimnáziumnál lévő főhadiszállása, a Víztorony maga Újpest szimbóluma, de a Cérnagyár Coats kéménye is hosszú évek óta üdvözli az északról a fővárosba érkezőket és minden villanykörtecsere alkalmával gondolunk a Tungsramra (Egyesült Izzó). Ez mind szép, fontos és izgalmas, a kerületről szóló albumokban és kiadványokban a helyük. De létezik egy másik, személyes, ezerarcú Újpest is, ami csak az itteniek által ismert.
 
Az ÚJPEST – 100 hangos mese projekt keretében arra teszünk kísérletet, hogy olyan emberek életén és szemén keresztül mutassuk be a kerületet, akik – akár itt születtek, akár ide települtek – ma és itt élnek együtt. Hétköznapi emberek, hősök, antihősök történeteiből, és a városrészhez kapcsolódó legendák egymást átszövő hálójából kívánunk lenyomatot készíteni.
 
Végül megúszta-e a börtönt a városháza kovácsoltvas csillárait készítő iparos? A Vadászkastélyban (Bagolyvár) az éjjeli madár kinek zavarta meg első csókját, és lett-e házasság belőle? Vajon mikor álmodott először labdával Kovács Dominik? A zsinagóga kerítésén lévő dombormű szereplőinek utódai Újpesten élnek-e még? Az ikerházak (gróf Károlyi István ikerpár intézőinek tükörkép épületei) faátjárója hány lépéssel volt átszelhető vendégség idején? Ha jól fülelnek, Károlyi gróf hívószavát meghallják-e még a ma iparosai, kereskedői? A Könyves Kálmán Gimnázium diákjai szerencsét próbálnak-e dalaikkal a tehetségkutatókon, lesz-e új Mediterrán?
 
Számos fontos, érdekes kérdés, amire választ szeretnénk találni.
 
Művészeti és módszertani tartalom
 
A Faktor Terminál az együttműködés során egy közösségi-összművészeti projekt létrehozását tűzi kicéljául, amely a különböző helyi intézmények, szervezetek, valamint a városban lakó civilek és művészek együttműködésében valósul meg, és különböző művészeti műfajokat vegyít. A Faktor Terminál munkamódszerei mentén haladva, a dokumentarista és a drámaalapú kutatásmódszertan bizonyos elemei jelentik a kiindulási alapot. A folyamat kezdeti szakaszában fontos szerepet játszik a workshopok és kurzusok szervezése, ahol lehetőség nyílik a projektbe bevont helyi művészek és civilek alkotóközösségének kialakítására, valamint a témához kapcsolódó történeteik feltárására és begyűjtésére. A hangjáték és film mellett kísérőprogramokként installációk, performanszok és flashmobok megvalósítását is tervezzük, amely a projekt népszerűsítése mellett nagyobb körben képes bevonni és kreatív cselekményre ösztönözni a városrész lakóközösségét.
 
Kutatás, gyűjtőmunka
 
A helyi partnerek, civilek bevonása során arra törekszünk, hogy összegyűjtsünk minél több érdekes anyagot a kerület történetéről, furcsaságairól, jellegzetes lakóiról, helyszíneiről. Igyekszünk közösen megtalálni azokat a témához kapcsolódó történeteket, jelenségeket, amik inspirálóan hathatnak az irodalmi szöveg létrejöttéhez. Forrásunk a helytörténeti dokumentumoktól kezdve a szóbeszédig bármi lehet. Személyes interjúkon, helytörténeti kiadványokon, drámajátékokon, workshopokon, novellaíró pályázaton - vagy például élelmiszerboltokban elhelyezett dobozba gyűjtött rövid kis vallomásokon - keresztül történik a közös anyaggyűjtés.
 
Novellaíró pályázat
 
A 100 hangos meséhez egy novellaíró pályázat keretében is gyűjtünk történeteket, melyek reményeink szerint a végén összeállnak majd mindannyiunk közös kerületi történetévé. A pályázatot a helyi könyvtárral (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár újpesti fiókja, a "Király könyvtár") együttműködve hirdetjük meg és bonyolítjuk le. A beérkezett pályaműveket nem csupán a 100 hangos meséhez kívánjuk majd felhasználni, hanem egy performansz keretében önállóan is bemutatjuk a nézőknek.
 
Írásos mű és hangjáték
 
A kutatómunka után az összegyűjtött anyagokra épülő közös történetünk megírását kortárs íróra bízzuk. Az általa létrejövő alkotást ezután a lehető legtöbb kerületi lakos bevonásával felolvastatjuk és rögzítjük. Ez a hangfelvétel lesz a létrejövő hangjáték alapja, melyet hangtervező művész bevonásával készítünk el.
 
Lószállító
 
A Újpest központi helyén egy alkalmi hangstúdiót állítunk fel, melyen helyi képzőművész, vagy képzőművészeti csoport által készített, a kerülethez kapcsolódó epikus mű inspirálta alkotás jelenik meg. A mobil hangstúdiót egy lószállító utánfutóból alakítjuk ki, ezzel is emléket állítva az ország első lóvasútjának, mely Újpesten kezdte meg működését 1866-ban. Az utánfutó egy hónapon keresztül kihelyezett stúdióként funkciónál a kortárs író által megalkotott 100 hangos mese felolvasásához, azonban mint kommunikációs, figyelemfelkeltő felülettel is számíthatunk rá.
 
Film
 
A megírt alkotásra épülő műhelymunkát indítunk újpesti lakosok részére. A film mozgóképes workshop keretében készül az újpesti lakosok és a MOME vizuális művészhallgatóinak együttműködésében. Miután ismertettük velük a kerületről szóló, különleges hangjátékot; nem a történet illusztrációját szeretnénk látni, hanem egy, a szövegtől függetlenül érvényes, de ugyanabból a forrásból táplálkozó vizuális műalkotást. A civilekkel történő kreatív munka alkotócsapatunk filmes szakemberének vezetésével történik, és a MOME hallgatóival a kerület jellegzetes helyszíneit, köztereit, titkos zugait bejárva zajlik.
 
A Kerület Dala
 
Az elkészült film és hangjáték díszbemutatóján megszólaltatjuk a városrész új dalát. Az epikus mű létrejöttét lehetővé tévő anyaggyűjtésre építve, kortárs költő alkotása jeleníti meg a kerület mai lenyomatát. A remélhetőleg sok humorral és valós eseménnyel gazdagított verset kortárs zeneszerző zenésíti meg, és újpesti kórusok (Adorate, Újpesti Evangelikus Énekkar, Újpesti Civil Kórus) közös előadásában hallhatják az újpesti lakosok.
 
Üdvözlet ez érkezőnek!
 
Az elkészült Kerület Dala - a leendő bemutató beharangozó eseményeként is -, kis létszámú kórussal, rövidített formában több ízben felcsendül a városrész különböző pontjain. A kerületben született csecsemők és családjuk szerenádot kapnak a projekt időtartama alatt. Ezzel a gesztussal szeretnénk köszönteni, és befogadni az újszülötteket a 4. kerületbe. A projekt ezen részét a kerületi védőnői szakszolgálat segítségével indítjuk be. A védőnő kapcsolata a kismamákkal teszi lehetővé azt, hogy megtaláljuk és megkezdjük az ismerkedést az olyan kisgyermekes családokkal, akik ezt szívesen fogadnák. Az alkalmi szerenád nem csupán az újszülött csecsemő családjának élmény, hanem jószomszédi kapcsolódás számára is felületet teremt.
 
Dokumentáció
 
Az alkotói folyamatot végig dokumentáljuk; ehhez az Újpest Médiával keresünk együttműködést.
 
Bemutató
 
Az elkészült közösségi alkotást - az önkormányzattal közösen meghatározott - a kerület valamely jeles eseményéhez kapcsolódó napon, egy szabadtéri vetítésen mutatnánk be. Később egyéb kerületi rendezvényeken újból és újból levetítésre kerülhet.
 
Az ÚJPEST - 100 hangos mese összművészeti program egy páratlan lehetőség a különböző alkotói műfajok művészetközvetítő és közösségformáló tevékenysége számára, mely jellemzően térspecifikus formában köztereken, a lakók által gyakran használt metszéspontokon jelenik meg. A projekt remek alkalmat jelentene a kerülethez kapcsolódó művészek és a városrész lakossága közötti személyes kapcsolat elmélyítésére, a társadalmi párbeszéd elősegítésére, illetve a közösségben felmerülő esetleges konfliktusok megoldására, mindezek által pedig a város egészének kulturális és társadalmi élete is gazdagodna.
 
 
A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg.
 

Kör - leírás

KÖR
egy gondoskodó uralkodó története
 
bemutató: 2024. február 24. szombat, 19 óra
előadás: 2024. február 25. vasárnap, 19 óra
helyszín: Jurányi Ház
 
“Ami biztos, nem olyan biztos.
Semmi nem marad így, ahogy van.
Ha az uralkodók már beszéltek,
meg fognak szólalni azok is, akiken uralkodnak.”
Bertolt Brecht: A dialektika dícsérete - fordította Halasi Zoltán
 
Egy völgy sorsáról dönt közösen a nép, egy korszak sorsának vet véget az összefogás. Fejét veszti a kormányzó, elröppen a lúd, Gruse pedig a kis Mihellel menekül át a hágón…
 
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy uralkodó, aki egész sajátos neveltetést kapott. Az élet kihívásának fordulatai tették azzá, aki. Hogy hittek benne, hogy saját szemével látta a kitartást és követte az igazságtétel nyakatekert mesterségét.
Mégis mi mellett tartunk ki a világ folytonos szétesése és összeállása között?
Milyen igazság, milyen valóság építésében veszünk részt? És hogyan leszünk azzá, akik vagyunk?
 
Előadásunk Bertolt Brecht: A kaukázusi krétakör című darabjából indul, az ART-RAVALÓ fiataljainak képzeletében születik meg és alakul át saját történetünkké.
 
Az ART-RAVALÓ egy olyan szociális-művészeti és pályaorientációs projekt, mely gyermekvédelemben nevelkedett fiatalok társadalmi beilleszkedését és önálló életük megkezdésének segítését tűzte ki célul. A projekt részeként a fiatalok hat hónapon át tartó színházi-művészeti képzésben részesülnek. Ennek eredményeképpen született meg ez az előadás.
 
Játsszák: Bogdán Izabella Letícia, Boros Viktória, Csemer László, Filep Mercédesz, Horváth Tamás, Kalányos Richárd, Kolompár Annamária, Králik Bianka, Molnár Bianka, Olasz József Alex, Rácz Gábor, Szaksz Beáta, Sztrutin Réka Eszter
 
Író: Bertolt Brecht
Fordítók: Eörsi István és Szabó-Székely Ármin
Koreográfus: Borsos Luca
Zenei trénerek: Deák Juli, Paizs Miklós
Fény: Langó Ádám
Hang: Nemesházi Attila
Látványtervező: a másik Kiss Gabriella
Grafika: Sztranyák Zsófia
Rendezők munkatársa és projektvezető: Schermann Márta
Rendezők: Borsos Luca és Szenteczki Zita
 

Drága Barátom! - leírás

DRÁGA BARÁTOM!
ALKOTÓTÁBOR 2023
 
2023. nyarán az ART-RAVALÓ alumni, azaz több korábbi évadunk résztvevői közös alkotótáborban vettek részt Zamárdiban. 
 
„Kedves barátom, levelet kapsz s illetőleg leveleket fogsz kapni tőlem, s azon egyszerű okból, mert nem igértem, hogy írni fogok neked. Csak az ne várjon tőlem levelet, kinek megigértem, mert bizonyos lehet benne, hogy oly hiába fogja várni, mint a cinkotai bakter az angol koronát."
Petőfi Sándor: Úti levelek Kerényi Frigyeshez
 
Petőfi, ahogy a legtöbben gondolunk rá, egy lángelkű, helyét kereső, sőt azt megtaláló ember a forradalmi időkben. De nem csupán a tankönyvekből jól ismert, forradalmi lázban égő költő-apostol ő. Mindemellett egy elképesztően jó humorú fiatal srác volt, telve tehetséggel, álmokkal, túlburjánzó érzelemmel és romantikával teletankolt igazi vagány. Részben a Vörösmarty-Bajza-Toldy triász vezette, tudatos korabeli marketing eredménye, hogy Petőfi forradalmi költő toposza ilyen hangsúlyosan kirajzolódott, és tovább hagyományozódott évszázadokon át. Petőfi „civil“, élettel teli, lendületes, huszonéves alakja nagyonis hasonlít azokhoz a civilekhez, akikkel ezt a kortárs ősbemutatót megvalósítjuk, ezért is esett erre a különleges előadógárdára a választásunk. Talán csak az őket körülvevő világ változott azóta, bár meglehet, sok tekintetben még ez a változás sem oly hatalmas, mint elsőre gondolnánk!
 
Petőfi, a szikrázó tehetségű költő a versírás mellett 22-26 éves korában számtalan baráttal, munkatárssal, íróval, költővel, irodalmárral levelezett. E levelek amellett, hogy irodalmi remekekként is fennmaradtak, tele vannak nagyjaink hétköznapi problémáival, családi törtéséseikkel, örömeikkel és bánataikkal. Szerelmek és csalódások, emberi gyarlóságok és büszke győzelmek. Olyan pillanatképek, beszámolók ezek, amelyek megmutatják azt, hogy ők is hús-vér emberek voltak, akik hétköznapi életüket sok-sok iróniával, humorral, vagy épp keserű vallomásokon keresztül osztották meg egymással. Csakúgy, mint teszi ezt a ma embere is, mégha néha nem is oly pallérozottan. Az ART-RAVALÓ Drága barátom! című alkotótábor próbafolyamata és a megszülető jelenetek Petőfi Sándor fiatalkori levelezéseire épültek.  Mi van a költeményeken, leveleken túl, mi az ami közös egy mai huszonéves és a XIX. században élt nemzeti hősben? Petőfi levélváltásai számtalan inspiráló felületet kínálnak arra, hogy párhuzamot találjunk az irodalmi alkotások és saját sorsunk, vágyaink, álmaink, félelmeink, kívánt jellemfejlődésünk között. Ez pedig lehetővé teszi egyéni történetük transzformálását, színházi feldolgozását, megélését és bemutatását. A próbafolyamat során Petőfit, és a magyar líra egyéb klasszikusait hívva segítségül, a résztvevő fiatalokat is még jobban meg szerettük volna ismerni, és ami ennél is fontosabb, őket is önismerethez juttatni.

Testvérek - leírás

A Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál bemutatja az
ART-RAVALÓ "TESTVÉREK" című előadását
 
Jancsi és Juliska történetét mindenki ismeri. Favágó, kavicsok, mézeskalács, boszorkány, kemence. Juli és Janika története nagyon hasonló, mégis teljesen más. Mi történhet ma két gyerekkel, ha a szüleik nem képesek gondoskodni róluk, és hirtelen magukra maradnak a világban? Kiben bízhatnak, kiben nem? Kitől számíthatnak segítségre? Ki a boszorkány és mi a kemence? Mire képesek a szülők, hogy visszakapják a gyerekeiket?
 
“JULI: Jaj ne, anya, el ne kezdd, hogy neked milyen rohadt nehéz minden! Tudod, miért gyógyszerezel? Mert gyáva vagy, azért! Sokkal könnyebb kiütni magad! Neked nehéz? Titeket elviselni, az a nehéz!
ANYA: Nem kötelező. El lehet menni.”
 
Az ART-RAVALÓ egy olyan szociális-művészeti és pályaorientációs projekt, mely gyermekvédelemben nevelkedett fiatalok társadalmi beilleszkedését és önálló életük megkezdésének segítését tűzte ki célul. A projekt részeként a fiatalok hat hónapon át tartó színházi-művészeti képzésben részesülnek. Ennek eredményeképpen született meg ez az előadás.
 
Bemutató: 2023. február 24. péntek
További előadások: 2023. február 25. 26.
Helyszín: Kesztyűgyár Közösségi Ház, Budapest, Mátyás tér 15, 1084

Szereplők: Gácsi Nelli Noémi, Hegedűs Mónika, Katona Renátó, Mezei Alex, Molnár Gabriella, Muha Gergő, Romankovics Edit, Tóth Klaudia, Tölcsér Zalán, Váradi Márió, Vidák Ramóna
 
Író: Hárs Anna
Koreográfus: Góbi Rita
Zeneszerző: Darázs Ádám, Dj. Panda
Látványtervező: a másik Kiss Gabriella
Technika: Payer Ferenc
Grafika: Sztranyák Zsófia
Rendezőasszisztens: Szücs Gréta
Színházi nevelési szakember: Romankovics Edit
Rendező: Schermann Márta
 
Támogatók: NBT, NKA, Kesztyűgyár Közösségi Ház, MU Színház

Szegedszombat - leírás

Parsifal - leírás

Időpont: 2022. március 3. 19 óra
Helyszín: Vígszínház Házi Színpad
 
„A Grál egy kehely, egy szikla, egy drágakő, egy anyaméh. Smaragd, amely Lucifer koronájából hullott ki, mikor az Úr haragjában az égből letaszította, és Montsalves várában őrzik, hogy a beteg királyt életben tartsa. Jáspisból van, és aki iszik belőle, örökké fiatal marad. Aranyból van és olyan kicsi, hogy a zsebedben elfér, de ételt-italt ad annyit, hogy mindenkit jóllakat. Hatalmas szikla, melyet egy angyal szárnya takar be...”
 
Nagy utat tesz meg Parsifal, a bolondruhába öltöztetett fiú, míg anyja mellől Artus király udvarába jut, és elnyeri legendás, vörös páncélját. Még nagyobb utat ahhoz, hogy rátaláljon Trevrizent remetére, akit a Grál titkairól faggathat. Parsifal örökké úton van, saját belső nyugtalansága űzi-hajtja egyre távolabb otthonától, ám egyre közelebb saját magához. Útja során rá kell jöjjön, hogy mi látszatcsillogás és mi érték, és hogy létezik a külső ellenségnél is fenyegetőbb ellenfél.
Parsifalé a világirodalom egyik leghíresebb keresés-története, melynek epizódjain keresztül most fiatalok mesélnek saját útkeresésükről.
 
ART-RAVALÓ egy olyan szociális-művészeti és pályaorientációs projekt, mely gyermekvédelemben nevelkedett fiatalok társadalmi beilleszkedését és önálló életük megkezdésének segítését tűzte ki célul. A projekt részeként a fiatalok hat hónapon keresztül színházi-művészeti foglalkozásokon vesznek részt. Ennek eredményeképpen született meg ez az előadás.
 
SZEREPLŐK:
Bogdán Vanessza
Buzás Bálint
Csávás Alexandra Klaudia
Farkas Evelin
Keskeny Tamás
Marton Julianna
Pápai Szabolcs
Radics Alex
Rékasi Viktória
Sárközi Attila
Sztojka Renátó Rudolf
Vámi Ágnes

Író-dramaturg:
Jeli Viktória
Látványtervező: a másik Kiss Gabriella
Világítástervező: Éltető András
Zeneszerző: Fancsikai Péter
Koreográfus: Góbi Rita
Színházi nevelési szakember: Sárosi Gábor
Asszisztens: Szücs Gréta
Társrendező: Schermann Márta
Rendezte:  Sárosi Gábor
Főtámogató: Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Vígszínház
 
 
 

Nagyon kék - leírás

Bemutató: 2022. június 9.
Kelenvölgyi Közösségi Ház
 
„Hol is kezdjem?
Hogy olyan okos vagy? Igen, az vagy.
S most épp meg akarod menteni a világot? Igen, meg akarod, tudom.
De ismered-e a körülötted létező világ titkait?
Például ismered-e a víz elemet, amely minden sejtedben jelen van? Igen, vágod rá a választ.
Megengedsz nekem mégis pár gondolatot a vízről? Csak gyorsan, hadarod, mert sosincs időd.
Akkor most kérlek, keress egy kényelmes helyet, ülj le, és figyelj. Mert hiszem, hogy tudok újat mondani neked a vízről.
Ígérem: rövid leszek, meg vicces is, és nem fogunk a végén könnyeket sem ejteni. Pedig az ember még azt is vízzel fejezi ki, ha bánatos, hisz a könnyünk: sós víz. Nem érdekes?”
 
A Nagyon kék színházi előadás Gévai Csilla nagy sikerű, Nagyon Kék Könyv című környezettudatos gondolkodást fejlesztő kötetére épülő produkció.
 
„A Nagyon Kék Könyv egy témát, a vizet járja körbe: annak állapotát, múltját, jelenét és jövőjét. A szerző vallja, hogy egyetlen ember sem vonhatja ki magát az egyéni felelősség alól, ami a vizek állapotát és jövőjét illeti. Talán e könyv és az ehhez kapcsolódó színházi előadás néhány fiatal olvasót elindít majd olyan pályák felé, mely foglalkozásokról eddig még sokan nem is hallottak. Ha ennek hatására páran kedvet kapnak ahhoz, hogy egyszer majd ők legyenek a jövő vízügyi szakemberei, tengerbiológusai, fürdőorvosai, hidromérnökei, akkor elértük célunkat, hisz a jövőben egyre több gondolkodó, kreatív elmére lesz szükség ezeken a szakterületeken is. Ez egy olyan vizes produkció, amire Greta Thunberg, és az óceántisztító Boyan Slat is csettinthet egyet.”
/Gévai Csilla/
 
A könyvben - s így a születendő előadásban is - szó esik a világ vizeinek történetéről, összetételéről és állapotáról. Van benne egy kis kémia, biológia, földrajz és fizika is, amelyek mentén egyszerre mesélünk, tanítunk és szórakoztatunk. A produkció környezettudatosságra nevel, felhívja a figyelmet a vizek védelmének fontosságára, de ami talán még fontosabb: kedvet csinál az ifjú nézőknek, hogy ők is tegyenek valami kézzelfoghatót a környezetükért.
 
Előadja: Gévai Csilla
Rendezte: Schermann Márta
 

Ráolvasás - leírás

ART-RAVALÓ Szocioművészeti projekt útkeresőknek -Kiadvány- leírás

"Előszó
 
Schermann Márta szakmai vezető
 
Az Art-ravaló létrejöttének hosszú előzménye van.
Kellett hozzá, hogy 2009-ben összesodorjon az élet Lőrincz Marcival, a Szubjektív értékek Alapítvány vezetőjével. Az Élettér-Hajléktaland projektben dolgoztunk együtt először, ami egy szociológiai kutatásból létrejött színházi előadásból és ahhoz kapcsolódó különleges kiadványból állt.
Ő mint egy jól működő civilszervezet vezetője biztosította a projekt szervezeti hátterét, én pedig hoztam a művészi eszköztárat.
Marcival közös akarat volt és maradt, hogy színházon keresztül olyan szociális problémákról beszéljünk, amikkel a többségi társadalom nem szívesen szembesül, olyan marginalizált csoportoknak, embereknek adjunk hangot, akik nem képesek magukat képviselni. Ha nem is tudunk nagy társadalmi változásokat előidézni, hiszünk benne, hogy mára már szép számú közös szocio- művészeti projektjeinkhez kapcsolódó hátrányos helyzetű civilek közül sokaknak hoztak pozitív változást az életében ezek a találkozások. Ránk nagy hatással voltak.
2016-ban mutattuk be a prostitúcióval, emberkereskedelemmel foglalkozó Árvaálom c. előadásunkat. A produkció készítése során kerültünk kapcsolatba állami gondoskodásban dolgozó szakemberekkel, és ők hívták fel a figyelmünket arra, hogy a 18. évüket betöltő fiatalok jelentős része a rendszerből kikerülve légüres térbe zuhan. Már nincs, aki figyeljen rájuk, támogassa, gondozza őket, de még sokszor nem képesek önállóan boldogulni – nincs hozzá erejük, nincs benne gyakorlatuk, és leginkább: nincs jövőképük. Sokszor csak az hiányzik, hogy rájöjjenek, valójában kik is ők, mit szeretnének kezdeni magukkal és a világgal maguk körül.
A 2000-es évek elején színészként évekig játszottam a holland Dogtroep színházi társulatban. Itt tapasztaltam meg, hogy lehet professzionális és nonprofesszionális előadókkal közös produkciót létrehozni úgy, hogy az a civilek számára is építő legyen, és művészi szempontból is érvényes színházi előadás jöjjön létre. Később megismertem a német Projekfabrik JobAct programját, ami a színházi munka mellé direkt módon emeli be a pályaorientációt is. E két példa vonalvezető volt az Art-ravaló tervezésekor, de projektünk sok korábbi magyar és külföldi tapasztalás gyűjtőtégelye. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács meglátta programunkban a megelőzés, a jobbítás lehetőségét, és azzal, hogy mögénk álltak, lehetőségünk nyílt hosszútávra tervezni, ezáltal segítséget nyújthatunk hátrányos helyzetű fiataloknak elindulni az önálló, teljesebb élet felé vezető úton."
 
2020-ban megjelent kiadványunkban gyakorlatiasan meséljük el a történetünket és a módszertanunkat, teletűzdelve azt illusztrációkkal és a résztvevő fiatalok és stábtagok személyes beszámolóival.
Hogyan lesz belőlünk csapat? Milyen hang- és ritmusgyakorlatokkal melegíthetünk be? Hogyan kommunikáljon a szociális munkás a csoport szabályairól? Miképp támogassuk a fiatalokat abban, hogy olyan munkát találjanak, ami nekik való? Ha valaki lemorzsolódik, mi a teendő?
A könyvben erre mind választ kaphatunk, végigkövetve a képzés folyamatait lépésről-lépésre. 
 
A könyv megjelenését a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűznmegelőzési Tanács támogatta. 
 
SZÖVEG: © BODA FANNI, GYARMATI KATALIN, LŐRINCZ MARCELL, PODMANICZKY ÉVA, ROMANKOVICS EDIT, SCHERMANN MÁRTA, SPÉTH GYÖRGY, SZÁK ZSÓFIA, 2020
 
ILLUSZTRÁCIÓ: © SZEMZŐ ZSÓFIA
 
SZERKESZTŐ: HÁRS ANNA
 
GRAFIKAI TERVEZÉS: PÁLHEGYI FLÓRA
 
FELELŐS VEZETŐ: SCHERMANN MÁRTA
 
PARTNER: FAKTOR TERMINÁL
 
NYOMDAI KIVITELEZÉS: EPC NYOMDA, BUDAÖRS
 
BETŰ: NEUE MACHINA TYPEFACE ® NATURAL ROUGH
 
PAPÍR: MONDI - PERGRAPHICA ® NATURAL ROUGH
 
ISBN 978-81280-1-8
 
SZUBJEKTÍV ÉRTÉKEK ALAPÍTVÁNY, 2020
WWW.SZUBJEKTIV.ORG

Pesti Coco - leírás

Keresők - leírás

"Már régebb óta ismerjük egymást az Art-Ravalóval, de csak tavaly merült fel az, hogy készülhetne egy film ami nem a projekt mindennapjait, hanem a képzést már elvégzett fiatalok életét mutatja be. Azt, hogy milyen csomaggal érkeztek, ezzel mit tudtak kezdeni a képzés alatt, és hogy mindez milyen hatással van most az életükre. Mi lett könnyebb, és mi maradt ugyanannyira nehéz? Milyen vágyaik teljesültek, és mik az álmaik most? A film három nagyon különböző, ám az Art-Ravalóban találkozó történetet mesél el: Dávidét, Esztiét és Tibiét és a németországban élő Zsanitáét.” - Bartha Máté filmrendező
 
Szereplők:
Balogh Anita
Bocsi Eszter
Jáborszky Dávid
Nagy Tibor
 
Szakmai vezető: Schermann Márta
 
Rendező-operatőr: Bartha Máté
 
További felvételek: Papp Máté
 
Vágó: Érdi Zsófi
 
Hangutómunka: Nagy Botond
 

Bálsój szerelem a bunkerben - leírás

SZÍNHÁZI ELŐADÁS A MÁLENKIJ ROBOT EMLÉKHELY "POKOL BUGYRAI - KÉNYSZERMUNKA A SZOVJETUNIÓBAN" KIÁLLÍTÁSBAN
 
 A második világháborút követően több százezer katona és civil került Magyarországon szovjet fogságba. Még tombolt a háború, amikor a pusztítás helyreállítása érdekében elkezdték őket a Szovjetunió területére szállítani, ám hamar kiderült, hogy ez a ,,kis munka" hosszú évek keserves kényszermunkáját jelenti. Harmaduknak örökre. Ez a történet két ember, egymástól elszakított házaspár személyes levelein keresztül elevenedik meg. Az ország helyzete, az elhurcolás menete és körülményei, a GUPVI táborokban és a ,,málenkij robot" ideje alatt eltöltött hétköznapok, a napi szükségletek, a kényszermunkára küldöttek és az otthon maradottak élete a nézők szeme előtt válik valósággá.
 
"Drága Irén! Ezeket a kusza sorokat egy marhavagon félhomályában kapirgálom a zsebemben talált mozijegyre. Egy szovjet tiszt megnyugtatásunkra közölte, hogy nem lemészárolni visznek minket. Szibériába tartunk hathetes munkára, hogy újjáépítsük azokat a városokat, amiket a németek és velük a magyarok leromboltak. Ne aggódjon miattam, ha nem lennék jó erőben, nem csaptak volna le rám a szovjetek. Amint módom lesz rá, jelentkezem. Bízom az idegenek jóságában, hogy eljuttatják a kezéhez ezt a cetlit. Vigyázzon magára, drága!” - Hárs Anna: Bálsój szerelem a málenkij robot idején
 
Alapos kutatómunka segítségével és szakértők bevonásával egy olyan, levelekből álló egyfelvonásos darab született, mely két színész tolmácsolásában elevenedik meg, a térben pedig az Emlékhely tárlatvezetője kalauzolja a látogatókat. A munkatáborba elhurcolt férj és az itthon maradt, a mindennapi gondokkal küzdő feleség mesél az átélt eseményekről, s ezen keresztül magáról a történelemről. Rajtuk keresztül a család többi tagjának, környezetének, azaz Magyarország lakosságának hétköznapjaiba is belelátunk. Két idősík van jelen: a múlt és a most. Az egymástól elszakított házaspár térben és időben is el van választva egymástól, de olykor ezek a különböző síkok találkoznak, és megelevenednek az emlékek, az együtt átélt pillanatok vagy épp a fantáziavilágban lejátszódó események.
 
Szereplők:
Pogány Irén: Schermann Márta
Váradi Miklós: Terhes Sándor
Tárlatvezető: Érsek Lajos
 
Író: Hárs Anna
 
Asszisztens: Máray Kitty
 
Színházi nevelési szakember: Romankovics Edit
 

Drága kincsem - leírás

A Drága Kincsem a ferencvárosi Önkormányzat ‘Public Art’ programsorozat részeként kerül bemutatásra. A Faktor Terminált Kiss Gabriella képzőművész kérte fel a projektben való közös munkára. Az eseménysorozat a társadalmi nyilvánosság tereihez és azok kérdéseihez kötődő, a ferencvárosi kisközösséget – vagy a társadalom egészét – érintő kérdésekkel foglalkozik. A ‘Public Art’ művek célja az, hogy a kortárs művészet eszközeinek segítségével közérdeklődésre igényt formáló kérdéseket vessen fel, és a nem művészet-orientált közönségréteget a művek által teremtett szituációk révén gondolkodtassa el.

Kiss Gabriella a társállatok, ezen belül a kutya családon belüli szerepét kutatta munkája során.
Olyan kérdésekre keressük a választ, mint például:
‘Mit jelent a kerületben élő emberek számára a kutya?’
‘Miért jelent sokak számára valódi társat egy kutya?’
'Miért is jelenthet számunkra oly sokat a befogadott kutya, mint akár egy gyermek?’

A mai családok szerkezetét a színes változékonyság jellemzi. A tradicionális családi szerkezet – apa, anya, gyerekek – mellett sok ember elvált, vagy tudatosan választja a szingli életformát, esetleg saját döntés vagy külső körülmények miatt gyermektelen marad. Az eltérő életformákhoz nagyon gyakran csatlakozik be az emberek életébe a kutya, aki családtaggá válik.

A helyi szervezetek és magánemberekkel közösen megtalált, majd megformált anyagot egy művészeti installációban jelenítjük meg, mely 2021. május 11-24-e között, két hétig lesz megtekinthető a ferencvárosi Markusovszky téren, a gyerekjátszótér és kutyafuttató közötti, és az e melletti zöld területen.

A bevont kerületi lakosok interjúira épülő hangzóanyagot hangtervező segítségével 14 ablakon, egy QR kód-folyosón keresztül jelenítjük meg, mely elvezet a multimédiás installáció következő állomásához a kutya-ember fordítógéphez.

A projekt célja, hogy elgondolkodtassa az installáció nézőit-hallgatóit, mennyi minden befolyásolhatja azt, hogy valaki a kutyáját tekinti családtagnak - esetleg szinte akár gyermekének -, és ez a kapcsolat milyen sokszínű és sokféle is lehet.

Koncepció és vizuál
Kiss Gabriella

Szakértő programozó
Dévai Nándor

Közösségi-művészeti szakember
Schermann Márta

Hangtervezés
Sereglei András

Dramaturg
Törley-Havas Sára

2021.

Félelmek bolygója - leírás

A produkció az ART-RAVALÓ projekt részeként kerül a nagyközönség elé. Idén 12 fiatal kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen a szocioművészeti projektben, melynek részeként hat hónapon át tartó színházi-művészeti képzésben részesülnek. A képzés során megszületik egy színházi előadás, ami róluk szól, belőlük épül. Idén a járvány miatt semmi sem a tervek szerint történt, online térbe kényszerültünk, a személyes találkozások hiánya az idő múlásával egyre szorongatóbb, az érintés, a szabadság utáni vágy egyre égetőbb lett. Virtuális helyett igazit szeretnénk. Nem félni, hanem élni végre. Ez lett hát a témája legújabb bemutatónknak, a Félelmek bolygója című filmetűdnek is, melyben egy maroknyi képzetlen és szedett-vedett, de nagyon is szeretetreméltó csapat űrexpedícióra indul nem kisebb céllal, mint hogy megmentse önmagától az emberiséget.

„Minden olyan szűk lett, sűrű, nyomott. Mintha valaki rácsukta volna a Földre egy hatalmas doboz fedelét. A dobozban hétmilliárd-nyolcszárhamincegymillió-hatszázharmincezer-ötszáznegyvenkét ember lélegzik. Aggodalmat szívnak be és félelmet lélegeznek ki magukból.
Azt mondják, valamikor az álmok szépek voltak. De ma... félünk elaludni. Senki nem akar félszindító lenni. Ők azok, kik először álmodnak valamit. Mindig ugyanúgy történik: valakinek rémálma van. Egy-két napon belül a közelében mások is álmodni kezdik ugyanazt az álmot. Ezt hívják testvérálomnak. És az álom terjed. Egyre nagyobb területen álmodják, és egy idő után az álom nyomasztó emléke nappal is kisért. Majd megjelenik a félelem attól, hogy az álom valóra válik. Lehet akármilyen valószínűtlen, a rettegéssé növő félelem nagyon is valós...”

Narráció és videó
Benedek Viktória
Jóni Erika
Kata Kíra Vanessza
Mikó Péter Pál
Molnár Tünde
Ollé Imre
Pénzes Attila
Rákos Richárd
Rontó Róbert
Széplaki Gábor Mihály
Szórád Nikolett
Varga Erika

Az Art-ravaló csoport ötleteinek felhasználásával írta
Hárs Anna

Felvételvezető
Molnár Csaba

Zene és hangtervezés
Árvai György

Videószerkesztő
Sereglei András
Romvári Boldizsár

Színházi nevelési szakember
Romankovics Edit
Sereglei András

Rendező
Schermann Márta

Köszönet
Boda Fanni
Cserháti Ákos
Záhonyi Enikő

Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál Egyesület közös projektje.

A hangfelvétel a Civil Rádió Stúdiójában készült.

Támogatók
Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács
Nemzeti Kulturális Alap
Magyar Művészeti Akadémia

Ezentúl lesz banán! - leírás

 

Különleges videós produkció a rendszerváltásról

A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján

Tavaly jelent meg a Tilos az Á Könyveknél az Ezentúl lesz banán! című novellaantológia 1989-re és a rendszerváltásra emlékezve. Idén pedig Schermann Márta rendezésében jött létre az a kevert műfajú Faktor Terminál produkció, amely a kötet novelláira épül. 
 
A produkcióban neves színművészek adják elő a kötet novelláit, és szakértőként, szemtanúként megszólal Bánki György, Bányai Zsolt, Bella Árpád, Berkes Gábor, Bozóki András, F. Várkonyi Zsuzsa, Kőszeg Ferenc, Mink András, Nahalka István, Papp Gábor Zsigmond, Pesty László, Rab Árpád, Sőth Sándor, Szabó T. Anna, Vásárhelyi Mária.
 
2019-ben és 2020-ban számos olyan esemény harminc éves évfordulóját ünnepeljük, amelyek a rendszerváltáshoz, a demokrácia megteremtéséhez kötődnek. 
A mai napon emlékezünk arra, hogy 1989. június 16-án történt meg Nagy Imre és társai újratemetése, mely a rendszerváltás egyik kiemelkedő hatású szimbolikus eseménye volt. Emellett 1991. június 16-án fejeződött be a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról. Idén ünnepeljük azt is, hogy harminc éve került sor az első szabad parlamenti választásokra, majd alakult meg az első szabad országgyűlés Magyarországon.
 
Az 1989-1990-es események azonban nem csak politikai, gazdasági átalakulások voltak - legalább olyan fontosak azok változások, amelyeket mindennapi életünkben tapasztalhattunk meg. Ez a különleges produkció ezeket szeretné megragadni és megmutatni a mai fiataloknak az Ezentúl lesz banán című kötettel és az az alapján készült Faktor Terminál produkcióval.
 

Alkotóktól

“Az Ezentúl lesz banán! című színházi előadásunkat 2020. május 16-án terveztük bemutatni a Pagony kiadó budai könyvesboltjának pincerendszerében. A vírus okozta korlátozások miatt erre végül nem kerülhetett sor a tervezett formában.  
Az újratervezett produkció egy olyan hibrid műalkotás lett, mely az internetes alkalmazások és a közösségi médiumok nyújtotta lehetőségeket kreatívan használva a színház, a film, és az oktatófilm határán egyensúlyozva művészi és ismeretterjesztő célokat egyaránt szem előtt tartva beszél a rendszerváltásról elsősorban, de nem kizárólag a tizenéves korosztályt célozva.
A produkcióban elsősorban népszerű színészek mondják el az antológia novelláit, melyeknek hősei olyan fiatalok, akik gyerekfejjel élték meg a 1989-es eseményeket. Minden novella előtt egy, a novella témájában személyesen érintett vagy annak hiteles szakértőjének tekintett személy foglalja össze néhány percben az általa legfontosabbnak tartott vonatkozó gondolatokat. A gyűjteményes kötetben 15 novella van, ez 15 vizualitásában, stílusában és tartalmában is különböző, többféle médiafelületen megjelenő színházi elemeket is tartalmazó kisfilmet jelent a hozzájuk tartozó 15 előhanggal. 
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a 15-29 éves korcsoportra a kirívóan alacsony politikai érdeklődés a jellemző. Most mindenki otthon van. Kijárási korlátozás van érvényben, sok helyen a határok is zárva vannak. Bezárkóztunk, mint az államszocializmus idején. Most talán jobban oda tudunk figyelni egymásra, és meghalljuk, amit a másik mondani akar. Még akkor is, ha olyan „uncsi” dolgokról van szó, mint történelem és a politika. Vagy talán csak más hívószavak kellenek: közösségi élmény, változás, eufória és remény. Mi ugyanis erről akarunk beszélni. ”
 
Szereplők: Bezerédi Zoltán, Fehér Balázs Benő, Berkes Bence, Hárs Anna, Lázár Kati, Molnár Csaba, Mórocz Adrienn, Nemes Takách Kata, Ónodi Eszter, Ötvös András, Piti Emőke, Rubóczki Márkó, Schermann Márta, Schmidt Sára, Kovács S. József, Török-Illyés Orsolya, Walters Lili, Waskovits Andrea, Záhonyi Enikő
 
További szerepekben:
Balla Boglárka, Balla István, Balla Péter, Barabás Kincső, Hárs János, Hegedűs Emma, Kovács Lujza, Kovács Vince, Lackfi János, Nényei Balázs, Nényei Mária, Péchy Áron, Szabó-Schermann Frida, Szabó-Schermann Vilma, Takács Dóra, Vasi Marcell
 
Szakértőként, szemtanúként megszólal:
Bánki György, Bányai Zsolt, Bella Árpád, Berkes Gábor, Bozóki András, F. Várkonyi Zsuzsa, Kőszeg Ferenc, Mink András, Nahalka István, Papp Gábor Zsigmond, Pesty László, Rab Árpád, Sőth Sándor, Szabó T. Anna, Vásárhelyi Mária
 
Dramaturg: Hárs Anna
Vizuál: Fancsikai Péter
Asszisztens: Záhonyi Enikő, Sáfrány Eszter
Rendező: Schermann Márta
Támogatók: SUMMA ARTIUM, NKA
A kötet szerzői:
Bendl Vera, Gerőcs Péter, Gévai Csilla, Győri Hanna, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Laboda Kornél, Lackfi János, Magyari Péter, Mán-Várhegyi Réka, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Szabó Borbála, Vörös István.

Kukorica Jancsi - leírás

Időpont: 2019. február 29. 19.00 óra
Helyszín: Nemzeti Színház, Kaszás Attila terem
 
Jancsi és Iluska a falu árvái. A páriák, a számkivetettek, a sehova sem tartozók, akik csak egymásra számíthatnak. Vagy éppen egymásra sem. Biztos családi háttér és kapcsolatok nélkül könnyű kisodródni. Múlt nélkül nehéz jövőt építeni. Petőfi János vitézét alapul véve, azt kiegészítve és újraértelmezve végigkísérjük Jancsit az önmagához vezető úton.
 
Az ART-RAVALÓ egy olyan szociális-művészeti és pályaorientációs projekt, mely gyermekvédelemben nevelkedett fiatalok társadalmi beilleszkedését és önálló életük megkezdésének segítését tűzte ki célul. A projekt részeként a fiatalok hat hónapon át tartó színházi-művészeti képzésben részesülnek. Ennek eredményeképpen született meg ez az előadás.
 
Szereplők:
Balogh Anita
Bocsi Eszter
Bors Fanni
Erdélyi Klaudia
Hack Imre Ákos
Hajcsár Angelika
Jáborszky Dávid
Lázi Krisztina
Mikáczó Erika Zsuzsanna
Nagy Tibor
Urbán Jonatán
Urbán Raul
Vedres Patrik
 
Közreműködők:
Hay Anna
Hárs Anna
Mórocz Adrienn
Romankovics Edit
Schermann Márta
 
Író és dramaturg: Hárs Anna
Hanginstalláció: Árvay György
Koreográfus: Góbi Rita
Világítástervező: Éltető András
Zeneszerző: Szokolay Dongó Balázs
Zenei közreműködő: Szokolay Dongó Balázs
Asszisztens: Boda Fanni , Záhonyi Enikő
Videó: Szilágyi Zsófia
Társrendező: Romankovics Edit
Rendező: Schermann Márta
 
Az előadásban részletek hangoznak el Petőfi Sándor János vitéz című művéből. 
 
Támogatók: Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, NKA
 

Iránytű - leírás

A Csepeli Művelődési Ház adott otthont a rendezvénynek és a különleges fellépőknek. Az előadók egytől egyig a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács parterei, támogatottjai közül kerültek ki: többségében állami gondozásban élő és szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok álltak színpadra. Bemutatkoztak azok a művészeti műhelyek, amelyeknek a tevékenységét a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatja. A gála rendezőjének Schermann Mártát kérte fel az NBT.
 
Schermann Márta volt a vezetője a Szubjektív Értékek Alalpítvány és a Faktor Terminál Egyesület sikerrel zárult 9 hónapos művészetalapú pályaorientációs projektjének is. Az ART-RAVALÓ projekt 18-24 éves, állami gondoskodásban nevelkedett, halmozottan hátrányos helyzetű  fiatalok számára nyújtott felzárkóztató programot.  A projektben résztvevő fiatalok hat hónapon keresztül, minden hétköznap, napi öt órában dolgoztak együtt a művészeti vezetőkkel, a munka pedig egy színházi bemutatóval zárult. A programban résztvevők több mint fele találta meg a helyét Budapesten, azóta is iskolába jár, mellette dolgozik.
 
 Az Abaligeti EMF (Ezt Már Fújhatjuk) Fúvószenekar a falu Szent Mária Magdolna Általános Iskola zenét tanuló növendékeiből alakult, melynek művészeti vezetője Magyari Éva. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a zenekarba azok a diákok kerüljenek be, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek, mélyszegénységben élnek, viszont zenei tehetségük, elhivatottságuk révén kiemelkednek kortársaik közül.
 
A Lélekzuhany Gospel kórus gyermekotthonokban élő fiatalokból, valamint az őket nevelő felnőttekből jött létre. A rendszeres foglalkozások és próbák segítségével a hátrányokat legyőzve pozitív életérzést szeretnének átadni a tagjaiknak. A dalok megszületését az állami gondozott gyermekek, fiatalok sajátos lelkivilága ihlette. A Kórus 1992-es megalakulása számos intézeti neveltnek adta át a remény üzenetét szerte az országban, hiszen legfőbb küldetésük, hogy a kortársak a zenén keresztül nyújtsanak támogatást a hasonló életutat bejáró hallgatóság számára.
 
“A zene az kell…” projekt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központban  2014-ben kezdődött. Mátészalkán indult, azóta pedig Tiszadobon, Nyírbogáton és Berkeszen is folytatódott. A program a gyerekek számára többek között dob, gitár, zongora valamint ének- és tánctanulás lehetőséget biztosít. A program célja nem a tehetséggondozás, hanem a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő, fokozottan veszélyeztetett gyerekek számára a szabadidő hasznos eltöltésére inspiráló alternatíva nyújtása. Jelenleg 30 fő 13-17 éves gyermek vesz részt a programban.
 
A Máltai Szimfónia program küldetése, hogy zenei eszközökkel segítsen a gyermekek és fiatalok szociális problémáin, elősegítve ezzel a bűnmentes életet. Céljuk egy olyan élő közösség építése, ahol a megtartó erő az együtt zenélés öröme és a személyes kapcsolatok mélysége. Módszerük önismereti és segítő beszélgetésekkel egybekötött csoportos és egyéni zenetanítás, zenekarépítés. Országosan 8 helyszínen 300 fiatallal dolgoznak napi rendszerességgel.
 

És Télemakhosz? - leírás

Homérosz Odüsszeia c. eposza alapján

Időpont: 2019. március 2. 19.00 óra
Helyszín: Patyolat // PRÓBAüzem
(1082 Budapest, Baross utca 85.)
 
„Mi lett, mi van a fiúval? Míg a leleményes, tűrő lelkű, isteni hős, Odüsszeusz a világot járja, a hét hónaposan
Ithakában hagyott csecsemő felnő, és várja, hogy sosem látott apja képére ő is férfivá érhessen.”
 
Az ART-RAVALÓ projektet 2018 szeptemberében indította útjára a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál – a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával. Állami gondozásban nevelkedett fiatalok művészeti és pályaorientációs képzése alatt készült el a március 2-án bemutatásra kerülő És Télemakhosz? helyspecifikus színházi előadás, Schermann Márta rendezésében, a Patyolat // PRÓBAüzem-ben.
Az És Télemakhosz? az ART-RAVALÓ projekt keretén belül, állami gondoskodásban nevelkedett fiatalokkal készült helyspecifikus színházi előadás, mely Homérosz Odüsszeiájából inspirálódott.
Az ART-RAVALÓ a 2016-ban, szintén Schermann Márta rendezésében bemutatott nagy sikerű Árvaálom előadáshoz kapcsolódó szociális-művészeti projekt továbbfejlesztése. A Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál együttműködésében, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával, 2018 szeptemberében kezdődött a projekt. A művészeti és pályaorientációs képzés – akkreditált iskola – célja a fiatalok művészeti tevékenységen keresztül történő személyiségfejlesztése, mely hosszabb távon a társadalmi beilleszkedésüket és önálló életük megkezdését segíti elő. A hat hónapja tartó képzés fontos állomása az És Télemakhosz? színházi bemutató, az azt követő három hónap szakmai gyakorlatot megelőzően.
 
Szereplők:
Bandula Bence
Budai János Antal
Halász József
Hatvani Dóra Stella
Kalányos Márk
Kovács István
Kupai Róbert
Rádai Teréz
Veres Rebeka
 
Zenei közreműködők: Jérôme Li-Thiao-Té, Várallyay Petra 
Író: Hárs Anna 
Dramaturg: Garai Judit 
Koreográfus: Hód Adrienn, Bakó Tamás 
Zeneszerző: Fancsikai Péter 
Technika: Éltető András 
Asszisztensek: Boda Fanni, Záhonyi Enikő 
Társrendező: Molnár Csaba 
Rendező: Schermann Márta
 
Támogatók:
Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, Erasmus+

ART-RAVALÓ - leírás

Az ART-RAVALÓ projekt a Faktor Terminál Egyesület egy korábbi projektjének példájára felépül. A 2016-os Árvaálom az állami gondozottak körében megjelenő gyermekprostitúció és emberkereskedelem problémáját dolgozta fel egy színdarab keretein belül. A projektben résztvevő lányok tapasztalataikat szakértők aktív közreműködésével mutatták be. A projekt igen eredményesen zárult és a visszajelzések alapján, szinte kivétel nélkül minden intézményben visszavárják a színdarabot a projektben résztvevő otthonok.
 
Tapasztalataink alátámasztják, hogy a sajátélményen keresztül történő probléma feldolgozás hatékony eszköze a pedagógiának. A művészetpedagógia mára igen szerteágazó formában segíti az oktató, nevelő munkát. A kreatív művészi aktivitás, a külső kontrollosságtól az önszabályozó funkciók felé való fejlesztésre is kiválóan alkalmas, mely az intézetben, családotthonban megalapozott következetes nevelési folyamat kiegészítése, továbbépítése is.
A gyermekotthonban nevelkedő, és onnan 18 évesen kikerülő fiatalok személyiségzavarának vezető tünete a kialakulatlan, vagy negatív érték- és normarendszer, melyből a különböző erőszakos cselekedeteik is erednek. A re-szocializáció elsődleges feladata tehát egy új, társadalmilag elfogadott értékorientáció kialakítása, régi disszociális - antiszociális normarendszerük leépítése, és egy erősebb önkép, pozitív jövőkép megszületésének megsegítése. E cél megvalósítására a művészetterápia, az irodalom, a költészet, a színjátszás gyógyító alkalmazása az egyik legkézenfekvőbb eszköz. A sajátélményű, kreatív művészi aktivitás, a külső kontrollosságtól az önszabályozó funkciók felé való fejlesztésre is kiválóan alkalmas, mely az intézetben megalapozott következetes nevelési folyamat kiegészítése, továbbépítése is. Ezek az öngyógyító folyamatok olyan személyiségfejlesztő erővel bírnak, amely megsegíthetik a résztvevők későbbi beilleszkedését a társadalomba. A projektben való részvétel során új kapcsolatokat építhetnek, egy az eddigi életformájukhoz kötődő rétegtől teljesen eltérő, pozitív, megújító erővel bíró réteggel (művészek). Ezek az új benyomások, új lehetőségeket nyithatnak meg számukra egy pozitív jövőkép kialakítása során, melyben kriminalizálódásuk eddigi folyama megakadhat.
 
Az ART-RAVALÓ projekt újító jellege abban nyilvánul meg, hogy egy egyedi, a célcsoport számára megfelelő képzési programot foglal magába. Ez a képzési program kifejezetten a célcsoportra szabott és az ő élethelyzetüket megsegítő elemeket tartalmaz, mint:
   - művészeti képzés a hozzátartozó szociális és kulcskompetenciákkal,
   - egyéni életvezetési program, szakmai tanácsadó és tréning program,
   - számítástechnikai alapismeretek vagy
   - vezetői engedély megszerzése,
   - és 3 hónapig tartó munkahelyi tapasztalat szerzés.
 
Hasonló projektek megvalósításával foglalkozik a németországi Projektfabrik, ezért az elismert német szervezet tapasztalatait is hasznosítjuk a projekt megvalósítása során. A németországi Wittenben (Észak-Rajna-Vestfália) székelő Projektfabrik gGmbH 2005 óta működteti sikeresen JobAct Europe elnevezésű projektjét. A projekt nagyon gyorsan terjedt és egy év alatt egész Németország területén alkalmazásra került, az alapítás óta 15 különböző szövetségi megyében, több mint száz különböző városban került több mint 250 JobAct projekt megvalósításra. A szervezet elnyerte 2016-ban az országos német kitüntetést a „Fiatalok munkában“ kategóriában (Deutsche Förderpreis Jugend in Arbeit). A Projektfabrik alapítója, Sandra Schürmann, 2009-nem az Aschoka Fellow, 2010-ben a német szövetségi érdemkeresztet és 2012-ben a „Vision Award“-otl kapta meg az általa vezetett szervezetekben végzett tevékenységért.
 
Az ART-RAVALÓ projekt a JobAct-hez hasonlóan művészeti tevékenységet kapcsol össze egy életvezetési programmal, amelynek során nem egy szakmai továbbképzésről beszélünk, hanem egy, a teljes embert megszólító személyiségfejlesztésről. A németországi módszer nagyon hatásos a szociálisan hátrányos célcsoportoknál, az iskolai képzésből kiesetteknél és általában mindenkinél, aki a társadalom peremére szorult. Az ART-RAVALÓ projekt abból indul ki, hogy minden embernek szerepe és feladata van a társadalomban, e szerep beteljesítésének az a feltétele, hogy az egyén megtalálja a maga lehetőségeinek, képességeinek megfelelő helyet és felkutassa magában az ehhez szükséges belső akaratot. Mivel képzésünk a művészet nyelvén szól, ezért mindenkit elér, kognitív képességektől függetlenül. A képzés során a résztvevők megszerzik a társadalom számára hasznos és a későbbi munkavállalás szempontjából elengedhetetlen kulcskompetenciákat, mint konfliktuskezelés, kritika elfogadása, szociális szabályok betartása, saját mondanivaló kifejezése, a többiekre való figyelés, a csoport szabályainak megfogalmazása és betartása, a saját helyük megtalálása a csoporton belül, önismeret, önreflexió stb
 
Az ART-RAVALÓ projekt elsődleges célja a célcsoport társadalmi beilleszkedése, munkavállalásának elősegítése, életvezetésének, életútjának megsegítése. A célcsoport különösen veszélyeztetett, mert olyan fiatalokról van szó, akiknél – a helyzetükből fakadóan - gyakorta megjelenik különböző bűnelkövetői magatartás, illetve áldozatként is nagy számban érintettek. Ezt a projektet kifejezetten az ő számukra dolgoztuk ki a bűnmegelőzés szempontjait is számításba véve. A projekt ehhez egy erős művészeti, konkrét tevékenységet választ, amely során élesben átélik a résztvevők a kihívásokat, és munkájuk megmutatható részével, egy konkrét előadás bemutatásán keresztül, mindenképp sikerélménnyel zárják a művészeti szakaszt. Egy emancipációs folyamatot elősegítő, erős önképet ad a résztvevők számára magukról, és egy jó ugródeszkát az eddig felhalmozott hátrányos helyzet és felborult életút rendezésére. Ezzel párhuzamosan, jogosítvány megszerzése, számítástechnikai alapismeretek megszerzése, életvezetési tanácsadás és tréning folyik, valamint a projekt második szakaszában praktikum különböző munkahelyeken. Ezeket a gyakorlati tevékenységeket a művészi munkával párhuzamosan sajátítják el a résztvevők, így az esetleg felmerülő tanulási és szociális nehézségek egy újszerű módszer segítségével kerülhetnek leküzdésre.
 
Az ART-RAVALÓ projekt különböző programokat ötvöz és ezzel ad átfogó gyakorlati és tartalmi képzést. Az öt egymásra épülő elemet egy, a lehetséges résztvevők megtalálásával és tájékoztatásával foglalkozó szakasz előzi meg. Az állami gondoskodásban felnövekvő fiatalokkal foglalkozó szervezetek segítségével jutunk el a bevonandó fiatalokhoz. Számukra a projekt kezdetén egy rövid workshopot tartunk, melyen keresztül bemutatjuk magunkat és ízelítőt aduk a későbbi aktivitásokból. Reményeink szerint több jelentkező lesz, mint az a 12 fiatal, akiket lehetőségünk lesz fogadni a projektbe. Az előkészítő szakasz lezárásaként kiválasztjuk azokat a fiatalokat a jelentkezők közül, akikben kellő elhatározást érzünk a projektben való részvételre. E kiválasztás semmiképp nem a színészi képességekről, vagy a "legügyesebb, legokosabb" fiatalok megtalálásáról szól, hanem a közös hangon, a kölcsönös elhatározáson alapul.
 

A projekt elemei

1.) Művészeti képzés:
Ez a képzés játékos és elgondolkodtató elemeket tartalmaz, valamint napi fizikai tréninget. Az alapozó munka után a kreativitás kerül fejlesztésre, valamint az irodalom, kulturális örökség közvetítése ismert műveken keresztül. A színházi alkotómunka nagyon szigorú szabályokat megkövetelő folyamat. Bizalom egymásban, magunkban, pontosság, szövegtanulás, fizikai és lelki folyamatok memorizálása, csoportmunka, beilleszkedés, egyéni munka, a saját hang megtalálása és érvényesítése a csoport előtt, a kritika elviselése, a korrekcióra való készség szükséges hozzá.  A közös művészi munka eredménye a színházi bemutató. Korábbi tapasztalatainkból kiindulva, ez az előadás a szakma és a nagyközönség számára is érdekes és figyelemfelkeltő lesz. Külön nyeresége a megmutatkozásnak, hogy társadalmi véleményváltást, formálást generálhat, így az állami gondozottakat érő gyakori hátrányos megkülönböztetés pozitív fordulatot vehet. Fontos számunkra, hogy méltó környezetben, a minőségi produkciót minőségi térben mutassuk be. Úgy tervezzük, hogy munkánkhoz egy professzionális színházi partnert találunk, amely biztosítja majd a megfelelő közeget. A már ismert és elismert színház további figyelmet, megfelelő körülményeket biztosíthat a produkció számára. A színházi világon keresztül minél több, az eddigi kapcsolatrendszerükön kívül eső emberrel, sorssal kerülnek kontaktusba a fiatalok, annál inkább képesek lesznek később, akár ezeket az újonnan szerzett összeköttetéseket aktiválva az áldozat és elkövető szerepből kilépve, egy a társadalom számára is elfogadott életpályát kiépíteni. Kapcsolatrendszerünkre építve elsősorban a következő színházakat keressük fel partneri kapcsolat kiépítése céljából: Örkény Színház, Radnóti Színház, Katona József Színház.
 
2.) Egyéni életvezetési program, szakmai tanácsadó és tréning program.
Ez a program minden egyes résztvevőt személy szerint szólít meg. Eddigi iskolai végzettségeikről, képességeikről és motivációjukról készül egy, a munkavállalás szempontjából értékes életrajz. Emellett egy tájékoztató programot is tartalmaz a különböző munkavállalási lehetőségekről, pl. milyen szakmák léteznek, hol van hiányszakma, mik az elvárások az egyek szakmák esetében stb. Sok szakma ismeretlen a fiatalok számára, mert a világképük nagyon szűkre szabott. Üzemlátogatás, tájékoztató rendezvények látogatása tarkítja ezt a programot. A saját célok és lehetőségek összehangolása egy személyre szabott tréning során kerül megvalósításra. Perspektívakeresés és akcióterv kidologozása zárja ezt a programot. Ez része a projektnek és párhuzamosan folyik a művészeti alkotómunkával. A két tevékenység egymást kiegészíti és megtermékenyíti.
 

ART-RAVALÓ

És Télemakhosz?

Ovidius: Heroides - leírás

Buda113pest - leírás

Budapesti Helytörténetek Másképp  – Vándorszínház
Térspecifikus felolvasószínház a Budapest Off novellaantológia alapján.

2018. november 17., 19.00–21.00
Helyszín: Bartók Pagony, 1114 Budapest, Bartók Béla út 5.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Regisztráció itt: www.pagony.hu/buda113pest

13 novella – 13 helyszín – Vándorszínház a Pagony tereiben
Hogy milyen sorrendben és hány előadást nézel meg, azt te találod ki!

Egyszeri, megismételhetetlen színházi bemutató a Bartók Pagonyban! Buda és Pest egyesítésének ünnepén a Pagony Könyvesbolt eddig rejtett, labirintust idéző terei alakulnak át Budapest különböző emblematikus helyszíneivé a Schermann Márta rendezte előadáson.
Az előadás a Tilos az Á Könyvek Budapest OFF című antológiájában megjelent novellákat dolgozza fel. A kötetben kortárs szerzők egy-egy budapesti városrészből merítenek inspirációt ahhoz, hogy kamasz szereplőkkel, kamaszok számára írjanak mai történeteket. A Tilos az Á Könyvek és Faktor Terminál együttműködéséből megszületett könyvet a 89. Ünnepi Könyvhéten mutattuk be.
A kötet novelláira építő előadáson végigbarangolhattok, elidőzhettek vagy épp eltévedhettek egy a rendhagyó városi túrán kortárs magyar szerzők szövegeit hallgatva, és találkozhattok a szerzőkkel is.
Hanganyag:
Berg Judit: A Rózsaszín Felhőkarcoló
Kemény Zsófi: Az újlipótmezei csata
Kertész Erzsi: A fal
Tasnádi István: A nagy Oculus-teszt
Totth Benedek: Albi

Szereplők:
Góbi Rita, Pallagi Melitta, Lovas Dániel, Pálya Pompónia, Mórocz Adrienn, Messaoudi Emina, Sipos György, Sipos Vera, Nemes-Takács Kata, Kemény Zsófi, Berkes Bence, Gacsal Ádám, Horváth Kristóf, Csuha Bori

Szerzők:
Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István, Totth Benedek

Rendező: Schermann Márta
Sounddesigner: Árvai György
Produkciós asszisztens: Záhonyi Enikő
Dramaturg: Garai Judit
Hang- és fénytechnika: Kovács Ádám
Támogatók: NKA, Pagony Kiadó

Bálsój szerelem a málenkij robot idején - leírás

Bemutató: 2018. Október 28. 29.
Trafó Kortárs Művészetek Háza
 
Pogány Irén és Váradi Miklós a valóságban nem élt, nem szerette egymást és nem szakították el őket egymástól. De mégis. Mert az ő történetükben benne van annak a sokezer embernek a szerelme, fájdalma, küszködése, akiknek az életébe beleavatkozott a történelem.
A második világháború után a szovjet hadsereg bosszúhadjárata során mintegy 600.000 magyart szállítottak el a Gulágra, hogy embertelen körülmények között dolgoztassák őket, túlnyomórészt civileket. A fele soha nem jött vissza. Sokszor az itthon maradottak sem jártak sokkal jobban.
A dokumentarista elemek felhasználásával készült előadásban egy málenkij robotra elhurcolt férfi, Váradi Miklós és otthon maradt felesége, Pogány Irén levelezésén keresztül ismerhetjük meg személyes történetüket. Leveleiken átüt a szenvedély, a féltés, a vágy, a magány, az egymás elvesztésétől és az újbóli találkozástól való félelem. Küzdelmeiket sokszor nem tudják, máskor nem akarják megosztani. Szubjektív beszámolóikon keresztül betekintést nyerünk a munkatáborok és a romjain újjáépülő, majd egy újabb diktatúrába rohanó ország mindennapjaiba.
 

Selyemakvárium - leírás

" Él egy ember Pesterzsébeten. Nő. Kislány, feleség, anya, beosztott, főnök, nyugdíjas, önkéntes segítő, néni, amatőr festő, a közösség szíve-lelke. Itt született, itt nőtt fel, itt járt iskolába, itt kezdett el dolgozni, innen ment nyugdíjba. Az életében benne van a kerület élete is. A történelmi fordulatok, a hétköznapok, a változások és állandóságok. Nagy és kis dolgok, rendkívüli és mindennapi történetek.
Nagy mesélő. Ahogy visszaemlékszik, szárnyra kapnak, keringenek körülötte a sztorik, a humoros és tragikus események, és kirajzolódik belőlük egy ember, egy család, egy kerület, sőt, egy ország története is. Van benne minden, a bilibe potyogó söréttől a téglagyári tóhoz kötődő halazásig, az óvóhely lejáratába beszorult kövér szomszédtól a Habselyem gyár felemelkedéséig és hanyatlásáig. Mese ez, igaz mese.”
 
Egyedülálló vállalkozás ez az előadás, hiszen a hét különböző bábtársulat mindegyike egy-egy jelenetet elevenít meg ebből az ízig-vérig pesterzsébeti történetből, amelyet Gimesi Dóra írt egy pesterzsébeti hölgy elbeszélései alapján. A jeleneteket Pogány Judit narrációja, játéka köti össze. Az előadás különlegessége továbbá, hogy az egyes társulatok eltérő technikákkal dolgoznak, láthatunk kesztyűs bábokat, sík figurás képmutogatókat, ledekkel belülről megvilágított fénybábokat, másfél méteres japán bunrakukat és tárgyanimációs jelenetet is. 
Az előadást több kamerállásból élőben közvetítik a pesterzsébeti Kossuth Lajos utcán kihelyezett kivetítőn, illetve ezzel párhuzamosan ustreamen keresztül online is követhető lesz a Csili honlapján.

100 hang meséje a szép Pesti Erzsiről - leírás

A Pesti Erzsi egy életszakaszáról szóló mesét – eredeti dokumentumok alapján Jeli Viktória írja meg a projekt számára. Munkája során régi és mai kriminális pesterzsébeti történeteket, helyi pletykákat, eredeti történeteket dolgoz fel. Pesterzsébet 100 lakóját vonjuk be a projektbe kortól, nemtől, társadalmi hovatartozástól függetlenül.

100 civil embert (pl. utca embere, körzeti orvos, pedagógus, utcaseprő, diák stb.) kérünk föl arra, hogy olvassa fel a mese egy-egy rövid szakaszát, amit jó minőségben rögzítünk a főtéren felállított - képzőművészek által látványos hangfelvevő állomássá alakított - mobil konténerben. Ez a konténer mint projektindító figyelemfelkeltés is remekül funkcionál majd. A sok kis hangfelvételből - a mese történetének kronologikus sorrendjében összeállítva - elkészül a hangjáték, mely 100 pesterzsébeti hangján szólal meg. A CSILI-ben egy mesehallgatós estet szervezünk, amikor is a 100 civil szereplő és barátaik, rokonaik, valamint az érdeklődők hallgathatják meg a végeredményt egy némafilm megtekintése közben, melyet egy filmes csapat készít Pesterzsébet mai hétköznapjairól. Ezt követően a hangjátékot országos és helyi rádióban, online adásokban is sugározzuk majd.
 

Pesti Erzsi Örömének - leírás

Pesterzsébeti Kórusünnep - 2017.11. 25.
Örömének Pesterzsébet történetéből
 
„Tűz, víz, föld és levegő,
négy őselem, jer elő,
teremtsd meg a terünket,
őrizd meg a nevünket.

Pesti Erzsi, Erzsébet,
mi teremtünk meg téged.
Tőlünk függsz és tőled függünk,
te vagy mindennapi tükrünk.

Benned nézzük magunkat,
ezer arcunk nem untat,
bennünk épülsz, nem velünk,
ha egymásra figyelünk.”

A Csili első 100 évének az életében kezdettől fogva jelen volt a közös éneklés, a dalárda, és természetesen a kóruséneklés. Amikor a Csili jellemző tevékenységeiről beszélünk, szinte első helyre kívánkoznak a kórusok. Ezért a születésnapi rendezvények sorában kiemelkedő szerepet szánunk a Kórusünnepnek, amelyre meghívtuk a Pesterzsébeten működő, valamennyi kórust, gyereket és felnőttet egyaránt. A programban minden résztvevő kórus rövid önálló műsort ad, mely a záró közös éneklésen keresztül kapcsolódik be a Pesti Erzsi projektbe. Fiktív karakterünk ezen életszakaszát egy nagyszabású, az összes kórusra megírt közös kórusművel dolgozzuk fel. Ez a darab visszatekintés Pesterzsébet történeti múltjára, jelentősebb állomásaira, mai elnevezésének kialakulására. Szabó T. Anna költő és Gryllus Samu zeneszerző eredeti erzsébeti dokumentumok alapján írták meg az elhangzó művet, amelyet a templom előtti téren a gyermek- és felnőttkórusok együtt szólaltatnak majd meg.

A Kórusünnep résztvevő kórusai:
Bella Musica Nőikar, karnagy: Czeróczki Judit
Lázár Vilmos Általános Iskola, Alsó tagozatos kórus, karnagy: Czeróczki Judit
Lázár Vilmos Általános Iskola, Felső tagozatos kórus, karnagy: Nikischer Zsuzsa
Pesterzsébeti Városi Vegyeskar, karnagy: Pálffy Krisztina
Pesterzsébet-Központi Református Énekkar, karnagy: Takaró Mihály
Német Nemzetiségi Gimnázium Iskolai Vegyeskara, karnagy: Győrfy Zsuzsanna
Árpád- házi Szent Erzsébet Énekkar, karnagy: Homor Máté
Canto Armonico kórus, karnagy Rózsavölgyi Ildikó
József Attila Általános Iskola kórusa, karnagy Rózsavölgyi Ildikó
Pesterzsébeti Baptista Kórus, karnagy: Lovászné Gellén Kriszta
Csili Népdalkör, vezető: Szeghalmi Ágnes

Dalszöveg: Szabó T. Anna
Zeneszerző: Gryllus Samu
Dramaturg: Garai Judit
Rendező: Schermann Márta

Hírbeúsztató - leírás

 

JobAct Europe – social inclusion by social art - leírás

Anna néni - leírás

Projektünk célcsoportja a ország különböző helyein állami gondozásban élő gyermekek.
Elsősorban azon intézményekre koncentrálunk, ahol az otthon adottságaiból következően nagy számban élnek olyan fiatalok, akik a gyermekprostitúcióban akár mint áldozatok, akár mint futtatók érintettek. Ezek az otthonok olyan zárt intézmények, ahol azok fiatalkorúak élnek, akik deviáns, kriminális magatartásuk miatt sem családban, sem az intézeti gondozás más formájában jelenleg nem megtarthatók, nevelhetők. Sajnos, más intézeti gondozásban felnövekvő gyermekek veszélyeztetettsége is erőteljes a drog, a szegénység, a megfelelő családi háttér hiánya miatt. Ezen súlyosan sérült gyermekek személyiségállapota, antiszociális magatartása miatt személyiségük pedagógiai, pszichológiai módszerekkel való fejlesztése az elsődleges cél, többek között a további bűnkövetői magatartás megállítása, vagy az áldozattá válás elkerülése okán.
Ezt szolgálja projektünk is, mely – az intézetek szakmai megközelítésével egybecsengve – a művészetterápián, a saját élmény erejével igyekszik segíteni az ott dolgozók pedagógiai, fejlesztő munkáját. A művészet jellem és életvitel formáló ereje mára megkérdőjelezhetetlen. A művészetterápia sajátélményes megközelítése pedig a fiatal korosztálynál rendkívül eredményes. Ezen intézményekben élő fiatalok a körülményeikből fakadóan egyáltalán nem, vagy csak alig jutnak ilyen élményhez, ami pedig a mindennapos, szigorú szabályok köré szervezett nevelő munka nagy eredményeket hozó kiegészítése lehetne. A tiltás, az elhallgatás igazán nem vezet eredményre ennél a korosztálynál, azonban az érzelmi szintem megélt, saját tapasztalat hosszútávon beágyazódhat és joggal várhatunk tőle változásokat.

Egyesületünk 2016 tavaszán mutatta be az Árvaálom projektünk részeként, a gyermekprostitúció témáját feldolgozó színdarabot, mely nagy országos figyelmet kapott. A projekt továbbélt úgy, hogy egy egyesület segítségével, és a BM támogatásának köszönhetően, 8 vidéki intézethez jutott el a projektről készült dokumentumfilm. Ezen intézményekben a jelenlévő fiatalokkal, az Árvaálom projektben résztvevő lányok tapasztalati szakértőként történő aktív közreműködésével be is mutatták, fel is dolgozták az alkotó folyamatot, ezzel egy másik, színtérbe emelve ezt az igen érzékeny témát az érintett fiatalok körében.
A projekt igen eredményesen zárult és a visszajelzések alapján, szinte kivétel nélkül visszavárják magát a színdarabot ezekbe az otthonokba, ezzel folytatva a témáról folyó diskurzust, és az ott élők aktív bevonásával továbbgondolva a témát, keresni kívánják a megoldási lehetőségeket. Egyesületünk szeretné ezt nagyarányú érdeklődést és nyitást megragadva folytatni a korábban megkezdett munkát. Tapasztalataink alátámasztják, hogy a saját élményen keresztül történő problémafeldolgozás hatékony eszköze a pedagógiának. A művészetpedagógia mára igen szerteágazó formában segíti az oktató, nevelő munkát. A kreatív művészi aktivitás, a külső kontrollosságtól az önszabályozó funkciók felé való fejlesztésre is kiválóan alkalmas, mely az intézetben, családotthonban megalapozott következetes nevelési folyamat kiegészítése, továbbépítése is.

Pacalos pizza - leírás

A RADNÓTI SZÍNHÁZ előadása.

"Ott a hazád, ahol tartod a Pilinszky-kötetedet."
Klasszikus költők és slammerek a hazáról
2015

A Radnóti Színház a 2014/2015-ös évadban új műfajt honosított meg: bevitte a slam poetryt a színház falain belülre. A Pacalos pizza elnevezésű esten a színház négy művésze mellett négy slammer szólal meg a hazaszeretet, kötődés, elvágyódás témájában. A színészek klasszikus magyar verseken keresztül, míg a slammerek saját szövegeikben fogalmazzák meg gondolataikat a hazáról.

Mostanában sokakban felvetődik a kérdés: menni vagy maradni? A klasszikus kérdés nyomában sorjázik még sok másik is. Például: miért olyan nehéz elhagyni ezt az országot? És miért olyan nehéz itt maradni? Ezek a kérdéseket már Balassi Bálint is feltette magának, s az azóta eltelt időben a mai napig sok más költő-író tette hozzá a saját dilemmáját, véleményét, történetét, kérdését és válaszát.

Az elmúlt évszázadok során számos emigrációs hullámban sokszázezren hagyták el az országot. És közülük hosszabb-rövidebb idő után sokan visszatértek. Mert ideköt minket valami nehezen szavakba önthető, homályos érzés. A gyökerek? Az emlékek? A nyelv? A honvágy? Ez lenne a hazaszeretet?

A Pacalos Pizza estjén színészek és slammerek beszélnek a körülöttünk lévő világról, hazáról, kötődésről magyar klasszikusok művein és slam verseken keresztül. A Schermann Márta rendezésében színre kerülő produkcióban a Radnóti Színház színészei az elmúlt ötszáz év magyar költészetének színe-javát jelenítik meg, a slammerek pedig a jelenre és az elhangzott alkotásokra reagálnak. A zenei hátteret a civilekből álló, alkalmi projekteken, performanszokon fellépő csoport, a Magamnál jobban Kórus biztosítja.

Szereplők: Adorjáni Bálint, Gazsó György, Kováts Adél, Pál András
Összeállította: Hárs Anna
Rendező: Schermann Márta
További szereplő: Kemény Zsófi, Bárány Bence, Gábor Tamás Indiana, Horváth Kristóf
Videó: Bodóczky Antal
Hang: Garai Judit, Badics Ákos

Odüsszeia - leírás

Summercamp 2014.
Odüsszeusz kalandos utazását feldolgozó, 60 német, spanyol és magyar fiatal bevonásával életre hívott, nyári színházművészeti tábor.

Szervusz Józsi! - leírás

In situ - leírás

Mi történik akkor, ha 20 külföldi megszállja Budapest egyik kerületét? Mit láthatunk meg az ő szemükön keresztül? Mit mesél egy tér a lakóiról és a lakók a helyről?

A Gólya invázió egy színházi performansz, mely egy 1 hetes intenzív munka eredménye, ahova a színház, az ifjúsági munka és a társadalom tudományok területeiről érkeztek résztvevők, akik a hely-specifikus színház módszertanával ismerkednek egy tágabb társadalmi környezetben Schermann Márta és Bart Capelle vezetésével. 

Az előadás egy beszélgetés a térrel, ablak egy gyorsan változó környék életére, egy találkozás lenyomata a Gólya presszóval és környezetével. Utána közönségtalálkozó a Gólyában.

A projekt együttműködés az ír Makeshift Ensemble és az Artemisszio Alapítvány közt, mely az Európai Unió támogatására jött létre az Erasmus plus program keretében.
Partneri együttműködés, Artemisszio, EU

Uránszív - leírás

POSZT-FESZT 2012.
Főszerepben a város!

A FESZ fesztivál egyik legizgalmasabb attrakciója a záró előadás Schermann Márta rendezésében,  amelynek előadóművészei, résztvevői Pécs lakói közül kerülnek ki. Pályázati felhívásában a FESZ amatőr művészeket, zenészeket, táncosokat, bábosokat és műkedvelő civileket is megszólított. Az alkotás egyhetes intenzív próbafolyamat során nyeri el végső formáját.

Magyar buborék - leírás

TeARTrum Fesztivál 2011. 
Budapest Főváros idén szeptember 17-18-án rendezi meg a jubileumi, X. Autómentes Hétvégét az Andrássy Korzón.

Az idei Autómentes Hétvégén az Andrássy Korzó az eddigieknél is színesebb, gazdagabb környezetvédelmi, kulturális, sport programokkal várja a látogatókat. A nemzet főutcájává válik: városaink, falvaink turisztikai kínálata mutatkozik be a Főszezon kiállításon. Környezetbarát termékekkel, szolgáltatásokkal ismerkedhetnek a Zöld technika kiállításon. A Bringa Korzón kezdő és haladó bringások egyaránt találnak programokat, pályákat, tanácsadást. Aki megfárad a sétában, lepihenhet a Terézvárosi Civil Mező igazi zöld gyepén, ahol civil szervezetek adnak hasznos tanácsokat. Felnőttek és gyerekek a fenntarthatósággal, környezetvédelemmel barátkozhatnak számtalan játékos formában. Izgalmas lesz az Alternatív Hajtású Jármű Show és Verseny. Aktuális, új programhely a Duna Korzó: Budapest folyó-főutcája az Andrássy úton. Programok a tiszta vízért.

A korábbi évek hagyományaira építve idén is lesz Színházi Korzó az Andrássy úton: TeARTrum Fesztivál elnevezéssel, ahol elsősorban független színházi társulatokkal találkozhatnak a színházbarát látogatók a FÜGE szervezésében. Így idén nem IV. Évadnyitó Színházi Fesztivál kerül megrendezésre a 2011/2012-es évad előadásaival.

A kihelyezett standokon előre megvehetik színházi jegyeiket, ismerkedhetnek a társulatokkal, élvezhetik a változatos programokat a MasterCard - FÜGE és a Hajó Színpadon.

Oxitocin - leírás

2009.

„Én sem, és senki körülöttem nem fejezte még be a születését. Az a nap, amikor a születés leáll, az a depresszió maga. Folyamatosan készen kell állni az újjászületésre, hiszen, születő félben lévő emberek vagyunk. Aki érzi magában az állandó születést, az érzi, hogy van lelke, érzi hogy él, érzi hogy ember, és az aki nem érzi az deprimált, búskomor és így tovább. Élni azt jelenti, hogy biztosítjuk állandó születésünket.”
(J-M. Delassus)

Schermann Márta színházi alkotó, munkái különféle szociális és társadalmi problémák performatív alapokon, erőteljes vizuális eszközökkel történő megmutatására épülnek. A tavaszi akcióban, a Dandár Fürdőben Oxitocin címmel hozza létre előadását, melyben kerületi kismamákkal, egészségügyi dolgozókkal, kisgyerekekkel, helyi dolgozókkal, etc. dolgozik együtt a születés-újjászületés témakörében.

Az anyai oxitocin készíti fel a magzati agyat a születésre, valamint ez a hormon okozza a szülés alatti méhösszehúzódásokat is. Ennek jegyében a nézők a fürdő medencéjében ülve vesznek részt az akcióban, mintegy megszületésre váró emberkezdeményekként. Az Oxitocinban meghívott előadók a születésen keresztül, a folyamatos újjászületés szükségszerűségét járják körül.

Az előadók megszólalásainak performatív jellegét a projekt során felkutatott kismamák, kisgyerekek, és a születéssel kapcsolatba hozható civil személyek jelenléte, és az általuk végrehajtott akciók adják. A projekt célja, hogy a születést ne pontszerűen, lezárt és meghaladott eseményként fogják fel a résztvevő nézők. Mindaddig, amíg agy működésre képes, az emberi szervezet születésben van, mely folyamatnak a világrajövetel nem kezdete, és nem is végpontja.

Kezek - leírás

BÁLNA-BUBORÉK TRAFÓ
Évadnyitó Színházi Fesztivál
2010. szeptember

A „bálnában” táncosok ülnek a földön. Táncukkal kb. 3 percenként váltják egymást.
A bálna ajtajában, kint egy nagy szerencsekerék, melyen a különböző (táncosok által képviselt) tánctechnikák vannak feltüntetve (pl. kontakt, graham, jazz stb). A néző megforgatja a kereket, amely technikánál megáll a kerék, annak a képviselője ropja. Kb. 3 perc után újabb forgatás kint, bent váltás.

Kint egy ember videokamerával felszerelkezve bóklászik a tömegben, melynek képe élőben látható a bálnában lévő vásznon, vagy tévén (mivel a bálna átlátszó, ekképp a bálnát körülálló nézők is láthatják a benti képet). A kamerás ember kér kint a tömegben nézőt, hogy mutasson egy markánsabb mozdulatot-gesztust. A táncos a kapott mozdulatot is beépíti táncába.
Bent is egy hangfal, kint is egy hangfal. Ugyanaz a zene megy az egész akció alatt, melyet a táncosok is hallanak és kint a nézők is.

A táncosok fehérben vannak. Alatta valami nagyon erős színű másik réteg van. Az a táncos, aki épp felpattan táncolni, ledobja fehér trikóját, vagy ruháját.
Az akció során folyamatosan héliummal felfújt fehér gumikesztyűket eregetnek be a térbe (apró kis cetlik vannak benne, a nézők üzeneteivel a Trafónak). Ezek a kezek fent lebegnek a térben. Így a nagy bálnabuborékban a sok érkező kesztyűbuboréktól, folyamatosan szűkül, és tovább fehéredik a tér, telítődik a bálna hasa. Szerencsés esetben ezek a lebegő kezek az akció végére gyakorlatilag kiszorítják a táncosokat a térből.

Időjáró - leírás

IDŐJÁRÓ - MINDEN SZIROMNYÍLÁS IDEJÉN KEZDŐDÖTT ...
Divatszínház

Az előadás a mesék és csodák világba kalauzolja a nézőket. Egyszerűen élvezzük a látványt, szurkolunk a „jó”-nak, csodáljuk a „szép”-et és együtt érzünk az „ügyefogyott”-tal, szóval hagyjuk, hogy magával ragadjon az a világ, melyet már gyermekkorunk óta olyan jól ismerünk: A Mese.

Szereplők: Greifenstein János, Helyes Annamária, Király Anita, Krasznahorkai Ágnes, László Mónika, Schermann Márta, Stubnya Béla, Szabó Annie, Vinczellér Katalin
Ruhaterv: BARACK, Seller Orsolya, Opauszki Szilvia
Látvány: Bodóczky Antal, Seller Balázs, Lőrincz Krisztina
Fény: Bánki Gabriella
Dj: Dj. Zéró
Rendező: Schermann Márta
Támogatók: Műhely Alapítvány, Artus, La Fleur & Ballon dekor Galéria, ProBonitas

Városi Ferenc élete és halála - leírás

összművészet a Tűzoltó utcában

A IX. kerületi Városi Ferenc életre kel egy több részes, több hónapon át tartó összművészeti és közösségi eseménysorozat segítségével.
De ki is ez a Városi Ferenc? Egy átlagos IX. kerületi lakos. Vagyis épp olyan szép, csúnya, kövér, sovány, okos, buta, öreg, fiatal, mint bármelyikünk. És ezer szállal kötődik a Ferencvároshoz. Nem csoda, hiszen élete legfontosabb eseményei itt történtek; ezekről szólnak a színházi előadások, a kiállított képregény, a puzzle, a hanginstalláció, a tűzoltókórus próbái, és maga a Tűzoltó utca és a TRAFÓ is augusztustól októberig.
Az alkotók célja, hogy civilekből és művészekből álló közösség épüljön, mely közös játékban, együtt valósít meg egy művészeti projektet e pár hónapos munka során. A központi helyszín és hátteret biztosító intézmény a 15. születésnapját ünneplő TRAFÓ.
Városi Ferenc élete hétről hétre bontakozik ki, de az eseménysorozatot egy “maratoni” nap zárja, amikor az összes színházi előadást és a kísérő projektek eredményeit is megtekinthetik a nézők. A bázis a Trafó lesz, ahol a legelszántabbak eltölthetnek egy különleges éjszakát is.
Addig is elérhető Városi Ferenc a Facebookon. Barátságos és kommunikatív; érdemes bejelölni.

Szereplők: Álmosd Phaedra, Bezerédi Zoltán, Borbiczki Ferenc, Fancsikai Péter, Hárs Anna, Horváth Kristóf, Kemény Zsófi, Molnár Csaba, Pogány Judit, Pokorny Lia, Szabó Vera, Urbanovits Krisztina,
valamint Dr. Ferenczy Attila, Göbl Gabriella, Győrfi Anna, Dr. Hauser Péter, Jordán Péter, Mátraházi Noémi, Orsós Róbert, Szülek István, a Ferencvárosi Tanoda diákjai, a Milestone Intézet diákjai és a környék lakói Zene: Halas Dóra és az Amőba, Helikon Orkestar
Slam poetry: Horváth Kristóf, Kemény Zsófi
Hanginstalláció: Zsilka Zsófi, Cselenák Zsolt
Koreográfia: Hód Adrienn
Látvány: Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola diákjai és tanárai
Technika: Éltető András
Fotó: Pereszlényi Erika
Videó: Fancsikai Péter
Asszisztens: Záhonyi Enikő
Projekt koordiátor: Kövécs Luca, Vajda Flóra
Szöveg, dramaturgia: Garai Judit, Hárs Anna
Rendező, koncepció: Schermann Márta

Önkéntesek: Czékus Andrea, Fabacsovics Lili, Gyertyán Balázs, Moharos Éva, Orosz Csenge, Tóbiás Lilla

Külön köszönet Dávid Ferencnek, Dr. Hauser Péternek, az Élesztőnek, a Ferencvárosi Tanodának, a Kék Pont munkatársainak, Kőrösi Zoltánnak, Alexis Lathamnek, az Őrzők Alapítványnak, a Pulzus Bisztrónak, Rácz Péternek, Simányi Zsuzsannának, Tóth Imrének, a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika főigazgatójának és munkatársainak, valamint minden interjúalanyunknak

Színházi előadások:

1.    Városi Ferenc születése - szappanopera egy gangra
2013. szeptember 14. (20h) és október 19. (20h)

Egy asszony vajúdik a Tűzoltó utcában: fiút készül világra hozni, Városi Ferencet, projektsorozatunk főszereplőjét. De Ferike élete már a kezdetekkor sem felhőtlen. Problémás családi háttér, rengeteg frusztráció és az otthonszülés vs. kórházi szülés problematikája kerül terítékre egy mulatságos és szürreális szappanoperában. 

2.    Városi Ferenc gyógyulása - megtörtént klinikai esetek
2013. szeptember 15. (16h) és október 20. (11h)

Tud-e együttműköni egy házaspár, ha valódi összefogásra van szükség? Hogyan változtatja meg az egész család életét, ha a gyerekkel igazán nagy baj történik? Milyen plusz szerepei lesznek egy anyának, egy apának, egy nagymamának, egy testvérnek? A daganatos gyerekek több mint 70%-a meggyógyul, de hogyan lehet azt földolgozni vagy egyáltalán föl lehet-e dolgozni, ha elveszítjük gyermekünket? – a dokumentumszínházi előadás szülőkkel készített interjúk alapján készült.

3.    Városi Ferenc választása - slampárbaj és dis(-)kurzus az elmenetelről
2013. szeptember 29. (17h) és október 20. (15h)

Honvágy, kalandvágy, kényszer, lehetőség – hol húzódik a határ? Slampárbaj érvekkel és ellenérvekkel. Egyéni és csoportos útkeresés a IX. kerület utcáin a “menni vagy maradni” térképével kezünkben.

   
4.    Városi Ferenc szerelme - anonim önsegítő vallomások
2013. szeptember 29. (19h) és október 20. (17h)

Nem is sejtjük, milyen sokan küzdenek valamilyen függőséggel. A szomszéd bácsi, a mindig vidám zöldséges, a lány, aki szemben ül a villamoson. Te vagy én. Az önsegítő csoportokban gyógyulásra vágyó függők merítenek erőt egymás akaraterejéből, gondolataiból, kudarcaiból és történeteiből. Józannak lenni nehéz. De hogy mennyire, arról vallanak a színészek a dokumentarista előadásban.

5.    Városi Ferenc búcsúztatója - prezivel töltött halotti torta zenei díszítéssel
2013. október 20. (19h)

Elvesztettünk valakit, egy hétköznapi hőst, aki egyszerre volt szerető társ, odaadó gyermek, gondos szülő, megbízható kolléga és kiváló projekttéma. Szívünkben emléke örökké él. Búcsúzzunk el méltóképpen a hősi halált halt Városi Ferenctől. Együtt. Hosszan. Tartalmasan. Zenével. És születésnapi mulatsággal.

Szomszédok - leírás

Mi magyarok – miközben százezrével hagyjuk el az országot – gyanakodva szemléljük a hozzánk érkező idegeneket.
Migránsok, akik köztünk élnek. Miben mások, mint mi és mennyiben ugyanolyanok? Milyen, ha a szomszédban lakik egy arab, egy orosz, egy vietnámi vagy akár egy cigány család? Miért van meg mindenkiről a véleményünk és miért félünk a pirézektől?
Egy átlagos magyar család vacsoráján keresztül betekintést nyerhetünk a kis magyar valóságba, aminek immár számos más náció is részese.
2015. április 8-án volt a Szomszédok premierje. A nemzeti konzutláció a bevándorlásról és a határon felhúzott kerítés akkor még komikusan valószínűtlen rémképként lebegett előttünk. Azóta sok minden történt, de – vagy talán éppen ezért – az előadás mégis aktuálisabb, mint valaha.
A groteszk és önironikus előadás a színház, a film és a hangjáték eszközeit ötvözi.

Szereplők:
Pogány Judit
Felhőfi-Kiss László
Schneider Zoltán
Schermann Márta
Kovács S. József
és civilek

Rádiófelvétel: Surányi András, Drobek Attila
Zenei szerkesztő: Hortobágyi László
Videó: Tóth Artin
Technikai munkatárs: Éltető András
Kreatív munkatárs: Dávid Ferenc
Író: Hárs Anna
Rendezte: Schermann Márta

A Szomszédok előadás és projekt a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásából jött létre.

Befonó - leírás

Árvaálom projekt Esztergomban
2016. február 25.

Az Árvaálom projekt két talán legfontosabb eleme az állami gondozásban élő fiatal lányok helyzetének megismertetése a társadalommal, valamint művészi munka segítségével az önbecsülésük és önértékelésük megerősítése.
Ezek a lányok élethelyzetükből adódóan sokkal erősebben vannak kitéve a prostitúció (és az ehhez kapcsolódó emberkereskedelem), de akár a kábítószer függőség veszélyének is. Ezzel kapcsolatban – egy-egy bulvár hírtől eltekintve - alig van hiteles információja a szélesebb társadalomnak – és sajnos a közszférának is.
Az Árvaálom felhívja a figyelmet erre a társadalmi problémára, és a bevont fiataloknak újfajta értékrendszert, kapcsolati tőkét és életvezetési modellt kínál.

Az Esztergomi Befonó alapvetően a társadalmi felelősségvállalás, a figyelemfelhívás és tájékoztatás oldaláról erősíti tovább a projektet. De lehetőséget kínál azon lányoknak is aktív közreműködésre, akik érdeklődök, együttműködők a projektet illetően, azonban magas számuk miatt nem bevonhatók a későbbi színházi előadásba.

Az esztergomi intézet, ahol munkánk folyik, különleges gyermekotthon, feladata a súlyos beilleszkedési és magatartási zavarokkal küzdő 12-18 éves korú intézeti és állami nevelt leányok korrekciós személyiségfejlesztése, oktatása, képzése. Ezért rendkívül örömteli, hogy az intézet 62 bentlakója közül, 22 növendék érdeklődött a projektben való részvétel iránt, akik közül 15 lánnyal kezdtük meg a munkát 2015. áprilisában (nagyobb létszámmal sajnos nem tudunk megfelelő színvonalon dolgozni). Lelkes, aktív csoport az övék, a lányok szívesen jönnek a foglalkozásra és mára már rendkívül együttműködők. Ebből a 15 fős csoportból kerül ki az a 7-8 fiatal, akik a későbbi színházi előadásban is szerepelni fog. Viszont senkit nem szeretnénk a csoportból elveszíteni, ezért ez a Befonó remek alkalom arra is, hogy azok a fiatalok is egy közös cél felé törekedjenek velünk, akik a későbbi előadásban szerepleni nem tudnak. A Befonóban részt vesz az intézet néhány dolgozója (akik a projekt teljes időtartama alatt rendkívül együttműködően és segítőkészen támogataják munkánkat), az Árvaálom csoport tagjai, valamint az intézet más növendékei is. Számukra januárban, februárban külön workshopokat szervezünk társművészek bevonásával (koreográfus, zenészek), mely során felkészülünk a februári Befonó térspecifikus eseményére.

Másik fontos feladatunk, hogy erőteljes pr munkával felkeressünk és meghívjunk olyan médiumok szakembereit, amelyek véleményükkel, híradásukkal jelentős befolyással bírnak a szélesebb rétegek felé (Kossuth Rádió, Klub Rádió, Civil Rádió, Népszabadság, Magyar Narancs, Origó, Index, Nők Lapja, Duna Televízió stb munkatársai). Őket és a projekt támogatóit hívjuk meg a Befonóra, egy délutáni esztergomi látogatásra a nevelőotthonba. Az Árvaálom színházi előadás bemutatására 2016. március 17-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában kerül sor. Néhány héttel korábban, 2016. február 25-én kerül megrendezésre a Befonó. A Trafóban találkozunk ekkor is a meghívott szakemberekkel, itt rövid ismertetőt adunk az Árvaálom projektről, és interaktív akción keresztül, játékosan máris bevonjuk a megjelent riportereket, újságírókat. Ezután busszal közösen utaztattuk a meghívottakat Esztergomba, ahol már várnak bennünket az intézet munkatársai, az intézetben élő növendékek, és az Árvaálom előadás néhány színésze, akik szintén közreműködnek a Befonóban.
Az Esztergomi Nevelőintézetben a busz utasai résztvesznek egy körsétán, mely során bemutatjuk az intézetet, az ott dolgozó embereket és a növendékeket. Ezen keresztül betekintést nyernek az ott élők hétköznapjaiba, problémáikba, örömeikbe. Ez a séta azonban nem csupán informatív jellegű. Kisebb jelenetek, akciók közé ágyazzuk be a beszélgetéseket, rövid nyilvános interjúkat, melyeket a növendékek, az intézeti dolgozók és néhány színész ad elő. Így az esemény leginkább egy térspecifikus dokumentumszínházi előadásként értelmezhető. Az intézeti körsétát egy rövid ízelítő zárja a tornateremben (ahol akkor már 1 éve folynak a workshopok), mely során betekintést engedünk a meghívottak számára az intézetben zajló műhelymunkába.
Ezután az intézet étkezdéjében közös, korai vacsorára hívjuk meg a résztvevőket. Itt a fiatalokkal, az ottani dolgozókkal együtt költhetnek el egy különleges vacsorát. A vacsora végeztével még 30 perc áll rendelkezésére a meghívott médiaszakembereknek, hogy interjúkat készíthessenek a helyszínen, illetve a későbbi beszélgetések, interjúk időpontjait leegyeztethessék.
Végezetül busszal közösen utaztatjuk vissza a meghívottakat Budapestre a Trafó Kortárs Művészetek Házához.
Reményeink szerint ez az esemény kimagaslóan ráirányítja a figyelmet a néhány héttel ezután bemutatásra kerülő színházi produkcióra. De ennél is fontosabb, hogy egy újabb lehetőség arra, hogy ez a téma megjelenjen a különböző médiumokban, és ezáltal közbeszédben is. További hozadéka az eseménynek, hogy reményeink szerint, az ide meghívott 30 szakember, későbbi munkái során is tovább kamatoztatja az itt megszerzett információkat, és a sajátélmény ereje által sokkal érzékenyebben, felelősségteljesebben nyilvánul meg e témában.


Pintér Sándor, aki jelenleg is Magyarország belügyminisztere, 2010-ben a következőképpen foglalt állást:
"Pintér Sándor a levélre úgy reagált: a legutóbbi öt év statisztikai adatai és a tapasztalatok nem indokolják a rendőrségen külön gyermekprostitúció ellenes akciócsoportok létrehozását. A belügyminiszter a levélben úgy vélekedett: a tapasztalataik szerint a kiskorú prostituáltak nem fenyegetés és kényszer alatt, hanem önként válnak prostituálttá."
Pintér Sándor 2015-ben a Befolyás Paraméter szerint Magyarország 8. legbefolyásosabb embere, a szava sokat ér. Amíg ilyen gondolatok keringenek a médiában ellenpontok nélkül, addig úgy érezzük, minden eszközt meg kell ragadni ahhoz, hogy a gondolkodást, véleménynyilvánítást hiteles, és érzékekeny híradásokon keresztül formálni tudjuk.

Schiller: Haramiák - JobAct - leírás

Úton - leírás

Az Úton 2016. januárjában kezdődött, mely során hetente műhelymunkát tartunk az otthon növendékeinek. A foglalkozások játékos formában történnek, a feladatok a csoport igényeihez idomulva sokfélék: koncentrációt növelő, bizalomépítő, kreativitást fejlesztő, kooperációra késztető feladatok, drámajáték, irányított beszélgetés. Ezek a játékok teret adnak személyiségük kibontatozására, közösségépítő, önbizalom-növelő, készségfejlesztő hatásuk van. A gyakorlatok elősegítik a reflexív gondolkodást, fejlesztik az empátiakészséget, ösztönzik az önálló véleményalkotást, javítják a gyermekek énképét. Ennek során a növendéknek alkalmazkodnia kell felnőtthöz, társakhoz, normákhoz, szabályokhoz, feladatok elvégzésére kell képesnek lennie. Célja továbbá az is, hogy elősegítse szocializációjukat, egyben alkalmassá tegye őket a különböző csoportszíntereken való együttműködésre. A foglalkozások fokozatosan egyéb elemekkel is bővülnek, immár célirányosan a későbbi, más intézetekhez történő látogatást is előkészítik.

A fiatalokkal történő foglalkozásokról, és a projekthez kapcsolódó egyéb eseményekről március végére készül egy 25-30 perces film.

Januárban kezdjük meg felvenni a kapcsolatot azon intézményekkel, amelyek április és május folyamán szívesen fogadnak bennünket. Terveink szerint 8 projektbemutatót fogunk tartani. A jó gyakorlat bemutatása az intézetekben, a projektben résztvevő 2-3 növendék (az utazások során mindig változó lányok), a rendező, drámapedagógus és egy tapasztalt moderátor részvételével történik. A film levetítése után vezetett beszélgetés során kérdezhetnek a fiatalok csapatunktól. Itt a növendékeink újból lehetőséget kapnak a pozitív tapasztalataik, sikerélményeik megfogalmazására kortársaik előtt, és az adott intézet neveltjei is közvetlen módon juthatnak számukra érdekes, fontos információkhoz. Mivel a növendékek az országos szinten is ismert, esztregomi speciális intézény lakói, így véleményük, helytállásuk példamutató, tiszteletet ébresztő lehet más állami gondozásban nevelkedő fiatal számára is.

A film és beszélgetés után az adott intézet lakói közül egy kisebb csoporttal (kb.15 fő) és a csapatunk fiataljaival közösen egy foglalkozást is tartunk. Ez a közös élmény még közelebb hozhatja, megvilágíthatja a módszer jellegét az adott intézetből bevont fiatalok számára.

Reményeink szerint tudunk ilyen projektbemutatót tartani a fiatalokkal kapcsolatban lévő dolgozóknak, segítőknek is (szociális munkások, rendőrök, nevelők stb). Itt ugyanaz a tematika érvényesül, mint a fiataloknál: vetítés, beszélgetés, sajátélményes közös munka.

Árvaálom - leírás

„A kiskorú prostituáltak nem fenyegetés és kényszer alatt, hanem önként válnak prostituálttá.”
(Magyarország belügyminisztere, 2010. december)

„Nem tudok olyan prostit felmutatni a környezetemben, pedig nagyon sok van, hogy vissza tudott volna zökkenni abba, hogy normális életet éljen. Próbálkoznak kitörni, de mindenütt falakba ütköznek. Eleve nincs hol laknia. Nincs pénze. Enni nem tud, mert egyetlenegy szervezet nem segíti őket. A legtöbb ezek közül a lányok közül intézetben nőtt fel, mert azok mindent megtesznek, hogy szeressék őket. A lányok kiszöknek az intézetből, nincs hol aludni, kint van az utcán, erre vannak speciálisan kiképzett stricik, akik felismerik, melyik az intézetis. Azt mondják, gyere, meghívlak egy kólára, szállást adnak, aztán kiállítják őket. A fiatal lányok, azok a fontosak, hogy ők ne kerüljenek ebbe bele, de... hogy mondjam? Nem tudunk nekik példát mutatni. A prostik lányai, a 15-16 évesek bejárnak hozzám. Mindig mondom nekik, hogy nem szabad, ne csináld. Erre mondja, hogy de mit csináljak?”
(idős prostituált, 2015. július)

Kiből lesz prostituált? Jobbára azokból a kiltástalan sorsú, elhanyagolt, szeretetéhes és befolyásolható lányokból, akik a jobb megélhetés, egy vélt szerelem reményében vagy éppen kényszer és drog hatására itthon vagy külföldön kiállnak az út mellé, az utcára, a kirakatba stb. Nem csoda tehát, hogy a 18 év alatti prostituáltak túlnyomó része az intézetben nevelkedő gyerekek és az aktív prostituáltak lányai közül kerül ki.

Az Árvaálom c. dokumentarista előadás egy prostituált szemszögéből mutatja be ezt az ördögi kört, hogy hogyan „öröklődik” generációról generációra ez a minden jóérzést, önbecsülést, jövőképet fölemésztő, végtelenül kiszolgáltatott életforma, aminek elszenvedői zömében nők, haszonélvezői pedig jellemzően férfiak.
A bemutatót megelőzően az alkotók közel egy éven keresztül heti rendszerességgel tartottak workshopot egy zárt, speciális igényű fiatalokat gondozó gyermekotthonban lakó lányok kis csoportjának, akik az előadásban is részt vesznek.

Az előadást játsszák: Lázár Kati, Andrejszki Judit, Tóth Evelin, Záhonyi Enikő
és a lányok: Bogi, Dzseni, Dzseni, Fanni, Heni, Kicsi, Niki, Szinti

Eredeti dokumentumok alapján írta: Hárs Anna
Zeneszerző: Pejtsik Péter
Dalszöveg: Szabó T. Anna
Koreográfia: Hód Adrienn
Videódokumentáció: Tóth Artin
Rendezte: Schermann Márta

Támogatók:
Norvég Civil Támogatási Alap, OTP Bank, Trafó, Utolsó Vonal Művészeti Egyesület, EMMI Esztergomi Gyermekotthon 
 

Üdvözlet az érkezőnek! - leírás

Üdvözlő szerenád a IX. kerületben született csecsemők és családjuk részére, a Ferencvárosban élő gyermekekből és felnőttekből álló alkalmi kórus jóvoltából. Ezekkel a közös éneklésekkel köszöntjük, és fogadjuk be az újszülötteket a IX. kerületbe.
A projekt a kerületi védőnői szakszolgálat segítségével zajlik. Az alkalmi kórus magját az a Magamnál jobban kórus adja, melynek létrejötte is szorosan Ferencvároshoz kötődik., és amely ez alkalomból kiegészül a Thaly Kálmán utcai, Csicsergő óvoda kis növendékeivel.

Ferencvárosban igen eltérő szociális és gazdasági háttérrel bíró családok élnek. A különböző családok között nem sok átjárás van, és az ebből fakadó idegenkedés, elzárkózás jelei itt, a kerületben, a mindennapokban is markánsan tapasztalhatók. Ez gyakorta megnehezíti az együttélést. De akár egy ház lakóközössége is, sok esetben - a mindennapi rutinból fakadóan (üres-e a kuka? Mi van a takarítással? stb) - csupán a közös nehézségeket élik meg együtt. Egy közösség, vagy embercsoport számára az egyik legjobb közeledési lehetőség, a közös pozitív élmény, az egymás felé fordulás egy védett, inspiráló helyzetben. A saját házam (a váram), és a művészet, a zene pedig éppen ilyen.
Projektünk szempontjából a közös pont a gyermek. Az újszülött érkezése mindig (vagy sajnos csak többnyire) pozitív hozzáállást, nyitottságot indukál az emberek között. Erre az emberi alap-sajátosságra építve kívánjuk az itt élőket egy szerethető, és a mi részünkről kellőképpen távolságtartó helyzetben közel hozni egymáshoz, és a közös pozitív élmény kapcsán olyan szituációt teremteni, ami későbbi, akár folyamatos kapcsolódást tesz lehetővé számukra.

A projekt veleje, hogy a IX. kerületben született csecsemők és családjuk, a gyermek születése után, kis szerenádot kapnak, egy IX.kerületi  - és akár más kerületből érkező - gyermekekből és felnőttekből álló alkalmi kórus jóvoltából. Ezekkel a közös éneklésekkel kívánjuk köszönteni, és befogadni az újszülötteket a IX. kerületbe. A kisbabás szülőket a szerenád után meghívjuk egy tejfakasztó, vagy lazító közös (alkoholmentes) sörözésre az Élesztőházba. (A minikoncertekre valószínűleg legkorábban a baba 2-3 hónapos korában kerülhet sor.)
A projektet a kerületi védőnői szakszolgálat segítségével indítjuk be. A védőnő kapcsolata a kismamákkal teszi lehetővé azt, hogy megtaláljuk és megkezdjük az ismerkedést az olyan kisgyermekes családokkal, akik ezt szívesen fogadnák. Az alkalmi kórus magját az a Magamnál jobban kórus adja, melynek létrejötte is szorosan Ferencvároshoz kötődik. A felnőtt kórus kiegészül a Thaly Kálmán utcai, Csicsergő óvoda kis növendékeivel, akik közös próbák során kapcsolódnak a kórushoz, és vesznek részt a szerenádokon.

Szeretnénk, ha a IX. kerület érintett lakóközösségeinek tagjai közelebb kerülnének egymáshoz; valamint ha úgy a kerületben, vagy akár a város/ország más területein is híre menne a kezdeményezésnek, ezzel mintegy pozitív, közösségépítő mintát adva más települések lakók számára is. De Ferencvárosban sem csupán azokhoz a lakókhoz jut el a program, akik az újszülöttel egy házban élnek. A környék más házaiban is hallható az énekszó, és az utcákon vonuló kórus is minden bizonnyal magára irányítja az itt élők figyelmét. Ezen keresztül beindulhat az addig egymás számára ismeretlen emberek között is a diskurzus. Reményeink szerint az érintett kisbabás családok olyan közös élmény részeseivé válnak, amely megerősíti a kerülethez való kötődésüket, és későbbi aktív közösségi munkálkodásra ösztönzi őket – a korábbi tapasztalataink ezt bizonyítják.
Bízunk benne, hogy a zene erejével közel kerülhetünk olyan családokhoz is, akik egyébként zárkózottak, elutasítóak. A Csicsergő óvoda gyermekeinek a projekt során olyan közös élményben lesz részük, amely a későbbi életük során is érzékenységre, nyitottságra, aktivitásra ösztönzi őket azokban a közösségekben, ahová kerülnek. A kerület több intézményének (Védőnői szolgálat, Csicsergő óvoda, Ferencvárosi Tanoda, Élesztő) egyidejű bevonása, a későbbiekben megkönnyítheti az együttműködést közöttük.

Back to Top