FAKTOR TERMINÁL

Árvaálom - leírás

„A kiskorú prostituáltak nem fenyegetés és kényszer alatt, hanem önként válnak prostituálttá.”
(Magyarország belügyminisztere, 2010. december)

„Nem tudok olyan prostit felmutatni a környezetemben, pedig nagyon sok van, hogy vissza tudott volna zökkenni abba, hogy normális életet éljen. Próbálkoznak kitörni, de mindenütt falakba ütköznek. Eleve nincs hol laknia. Nincs pénze. Enni nem tud, mert egyetlenegy szervezet nem segíti őket. A legtöbb ezek közül a lányok közül intézetben nőtt fel, mert azok mindent megtesznek, hogy szeressék őket. A lányok kiszöknek az intézetből, nincs hol aludni, kint van az utcán, erre vannak speciálisan kiképzett stricik, akik felismerik, melyik az intézetis. Azt mondják, gyere, meghívlak egy kólára, szállást adnak, aztán kiállítják őket. A fiatal lányok, azok a fontosak, hogy ők ne kerüljenek ebbe bele, de... hogy mondjam? Nem tudunk nekik példát mutatni. A prostik lányai, a 15-16 évesek bejárnak hozzám. Mindig mondom nekik, hogy nem szabad, ne csináld. Erre mondja, hogy de mit csináljak?”
(idős prostituált, 2015. július)

Kiből lesz prostituált? Jobbára azokból a kiltástalan sorsú, elhanyagolt, szeretetéhes és befolyásolható lányokból, akik a jobb megélhetés, egy vélt szerelem reményében vagy éppen kényszer és drog hatására itthon vagy külföldön kiállnak az út mellé, az utcára, a kirakatba stb. Nem csoda tehát, hogy a 18 év alatti prostituáltak túlnyomó része az intézetben nevelkedő gyerekek és az aktív prostituáltak lányai közül kerül ki.

Az Árvaálom c. dokumentarista előadás egy prostituált szemszögéből mutatja be ezt az ördögi kört, hogy hogyan „öröklődik” generációról generációra ez a minden jóérzést, önbecsülést, jövőképet fölemésztő, végtelenül kiszolgáltatott életforma, aminek elszenvedői zömében nők, haszonélvezői pedig jellemzően férfiak.
A bemutatót megelőzően az alkotók közel egy éven keresztül heti rendszerességgel tartottak workshopot egy zárt, speciális igényű fiatalokat gondozó gyermekotthonban lakó lányok kis csoportjának, akik az előadásban is részt vesznek.

Az előadást játsszák: Lázár Kati, Andrejszki Judit, Tóth Evelin, Záhonyi Enikő
és a lányok: Bogi, Dzseni, Dzseni, Fanni, Heni, Kicsi, Niki, Szinti

Eredeti dokumentumok alapján írta: Hárs Anna
Zeneszerző: Pejtsik Péter
Dalszöveg: Szabó T. Anna
Koreográfia: Hód Adrienn
Videódokumentáció: Tóth Artin
Rendezte: Schermann Márta

Támogatók:
Norvég Civil Támogatási Alap, OTP Bank, Trafó, Utolsó Vonal Művészeti Egyesület, EMMI Esztergomi Gyermekotthon 
 
Back to Top